Naslovnica Svijet Evropa ‘Porezi...

‘Porezi na robote’ spasavaju ljudsku radnu snagu

48
PODIJELI

Evropski parlament i mnogi stučnjaci za rad traže da se uvede “porez na robote” – na taj način poslodavci bi izdvajali sredstva za prekvalifikaciju ljudske radne snage, koja ostaje bez posla.

Strahovi od ekonomskih posljedica automatizacije i robotizacije jačaju, pa pozivi na “porez na robote” postaju sve glasniji. Benoît Hamon, kandidat francuskih socijalista na predstojećim predsjedničkim izborima, koga zovu “francuskim Bernyjem Sandersom”, dodao je “porez na robote” svom predizbornom programu.

Iako prijedlozi variraju, svi polaze od iste pretpostavke – roboti i kompjuterski logoritmi postaju pametniji i zamjenjivaće sve više radnu snagu, a porez bi mogao da finansira prekvalifikaciju radnika i lični dohodak. Naučnici, ipak, navode da se “robotska apokalipsa” neće dogoditi tako brzo, a ekonomski podaci pokazuju da se automatizacija još uvijek ne događa na masovnom nivou.

Prava prijetnja nije da će roboti postati “zli” i “sve nas pobiti”, kao što se boje neki kompjutreski stručnjaci, već da će njihova masovna upotreba toliko pojačati ekonomsku nejednakost da će život postati doslovno nemoguć za većinu čovječanstva.

“Porez na robote” može, ali i ne mora, biti dobro rješenje za izbjegavanje takvog scenarija. Ipak, predstavlja dobru početnu tačku za kritičnu raspravu o ozbiljnom problemu, navode naučni portali.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.