ZDKPorodilje najavile proteste pred Gradskom upravom u Zenici

Porodilje najavile proteste pred Gradskom upravom u Zenici

Neformalna grupa Porodilje Zeničko-dobojskog kantona, koje su prošle sedmice zatražile podršku i pomoć od gradonačelnika Zenice u borbi za poboljšanje finansijske situacije za svoje porodice, najavile su za iduću sedmicu proteste pred zgradom Gradske uprave u Zenici.

Grupa porodilja zatražila je od svih institucija i organa u sistemu socijalne zaštite da ureduju isplatu ionako sramotno niskih naknada za porodilje, koje u Zeničko-dobojskom kantonu iznose svega 11 konvertibilnih maraka.

Porodiljama u ovom kantonu posljednje naknade za mart isplaćene su 11. jula, iako su sredstva iz kantonalnog budžeta na račune centara za socijalni rad doznačena 4. ovog mjeseca.

U međuvremenu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona objavila je da je u radu okruglog stola, održanog na inicijativu potpredsjednice Federacije BiH, Melike Mahmutbegović u Sarajevu, u kojem su učestvovali i predstavnici kantonalne Vlade, donesen set zaključaka, kojim bi trebalo da se unaprijedi položaj nezaposlenih i porodilja u radnom odnosu. Između ostalog, istaknuta je potreba osiguravanja jedinstvenih zakonskih rješenja i pravnih mehanizama zaštite i podrške porodicama s djecom u Federaciji BiH i promjene formalno-pravnog statusa žena porodilja u radnom odnosu, na način da se njihova prava iz sistema socijalne zaštite vrate u sistem prava iz radnog odnosa i zdravstvenog osiguranja. Istaknuta je i potreba za osnivanjem federalnog Fonda za zaštitu porodice i djece i najavljeno da će za provedbu ovih zaključaka biti zaduženo Federalno ministarstvo finansija.

Porodilje u Zeničko-dobojskom kantonu su više puta protestovale pred sjedištem kantonalne Vlade, zahtijevajući uredniju isplatu i povećanje naknada, a od početka ove godine uspostavljena je redovna isplata, iako se porodiljama duguju ukupno tri naknade.

“Ukoliko nam gradonačelnik Zenice ne odgovori na naš dopis koji smo mu uputile jutros, od početka iduće sedmice izaći ćemo na proteste pred zgradu Gradske uprave”, kazala je Sabina Dolić, predstavnica neformalne grupe Porodilje Zeničko-dobojskog kantona.

 

 

 

Visoko.co.ba/Rtvze.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE