BiHPolitikaPoslanici odlučuju: Pročitajte prijedloge SDA-SBB, DF-SDP i HDZ-a za izbore u Mostaru

Poslanici odlučuju: Pročitajte prijedloge SDA-SBB, DF-SDP i HDZ-a za izbore u Mostaru

Na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH na dnevnom redu su čak tri prijedloga za izmjene Izbornog zakona BiH, a koji se tiču rješenja za Mostar, piše novinska agencija Patria.

Poslanici će pred sobom imati tri prijedloga i to SDP-ov i DF-ov, zatim onaj HDZ-ov odnosno HNS-a te i prijedlog SDA i SBB-a.

Zahtjevi poslanika Mirsada Mešića (SDP) i Damira Bećirovića (DF) za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine stavljen je u proceduru po hitnom postupku, baš kao i zahtjev poslanice Borjane Krišto (HDZ), i na poslijetku i zahtjev poslanika Amira Fazlića (SDA) i Mirsada Đonlagića (SBB) za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Prijedlog DF- SDP

Prema prijedlogu DF- SDP izborne jedinice u Gradu Mostaru činilo bi šest gradskih područja i centralna zona. Gradska područja odgovaraju bivšim gradskim općinama i zajedno sa centralnom zonom obuhvataju teritoriju Grada Mostara, u skladu sa stanjem područja prema katastarskim općinama rubnih dijelova na dan 1. januara 1991. godine.

Iz centralne zone birao bi se jedan vijećnik, iz gradskih područja Mostar-Jug, Mostar-Jugoistok, i Mostar- Sjever tri vijećnika, iz gradskih područja Mostar-Stari grad i Mostar Zapad biralo bi se sedam, a iz područja Mostar Jugozapad 11 vijećnika.

U Gradskom vijeću moraju biti zastupljena najmanje 4 vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan iz reda ostalih, s tim da nijedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 predstavnika u Gradskom vijeću.

Gradonačelnika i dva dogradonačelnika Mostara neposredno biraju svi birači upisani u birački spisak. Glasači mogu dati glas samo jednom kandidatu na jednom glasačkom listiću.

Gradonačelnik je onaj koji dobije najviše glasova, a sljedeća dva kandidata su dogradonačelnici Mostara, uz uslov da gradonačelnik i dogradonačelnici ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda ili iz reda Ostalih.

Prijedlog SDA-SBB

Što se tiče prijedloga SDA-SBB izborne jedinice su centralna zona i šest gradskih područja koja odgovaraju bivšim gradskim općinama, a čije granice su utvrđene mapom priloženom u privremenom Statutu od 20. februara 1996. godine. Izborna jedinica 1 sastojala bi se od gradskog područja Mostar-Sjever a odatle bi se birala 4 vijećnika. Izborna jedinica 2 sastoji se od gradskog područja Mostar- Stari grad i biralo bi se 8 vijećnika, izborna jedinica 3 sastoji se od gradskog područja Mostar-Jugoistok a izborna jedinica 4 sastoji se od gradskog područja Mostar-Jug. Iz ove dvije izborne jedinice birala bi se po 3 vijećnika.

Izborna jedinica 5 sastoji se od gradskog područja Mostar-Jugozapad i biralo bi se 10 vijećnika. Izborna jedinica 6 sastoji se od gradskog područja Mostar-Zapad bira se 6 vijećnika, i jedan vijećnik iz izborne jedinice 7-centralna zona.

Ovaj prijedlog precizira da najmanje 4 predstavnika iz reda svakog konstitutivnog naroda i jedan iz reda Ostalih će bit zastupljeni u Gradskom vijeću. Nijedan od konstitutivnih naroda ne može imati više od 15 vijećnika.

Gradonačelnik i dva dogradonačelnika birala bi se dvotrećinskom većinom u Gradskom vijeću sa liste kandidata koje neposredno biraju birači upisani u centralni birački spisak. Lista kandidata sastoji se od najviše po dva kandidata iz reda svakog naroda i najviše jednog kandidata iz reda Ostalih, koji dobiju najveći broj glasova među nominovanim kandidatima.

Gradonačelnik i dogradonačelnici će biti iz različitih konstitutivnih naroda ili reda Ostalih, a nakon svakog mandata gradonačelnik će biti iz reda različitog konstitutivnog naroda u odnosu na prethodni mandat.

Prijedlog HDZ BiH

Prijedlog HDZ BiH kaže da određeni broj vijećnika bira se iz višečlanih izbornih jedinica prema formuli proporcionalne zastupljenosti. Kompenzacijski mandati dodjeljuju se sa teritorije cijelog područja Grada Mostara kao cjeline.

Najmanje tri člana svakog konstitutivnog naroda i jedan pripadnik Ostalih bit će zastupljeno u Gradskom vijeću.

Izborna jednica 1 (14 članova) sastoji se od teritorije bivših gradskih područja Jugozapad, Stari grad i centralne zone. Izborna jedinica 2 (5 članova) čini gradsko područje kojeg čini bivši teritorij bivšeg gradskog područja Zapad.

Izborna jedinica 3 (2 člana) je terotorij bivšeg gradskog područja Jug, izbornu jedinicu 4 (2 člana) čini teritorij bivšeg gradskog područja Jugoistok i izbornu jedinicu 5 (3 člana) čini teritorij bivšeg gradskog područja Sjever.

Od 35 mandata za Gradsko vijeće, između 23 i 27 posto su kompenzacijski mandati. Preostali mandati raspodjeljuju se u višečlanim izbornim jedinicama. Nijedan od konstitutivnih naroda ne može imati više od 17 vijećnika.

Gradonačelnik se bira indirektno u skladu sa Ustavom BiH, odnosno kao i do sada u Gradskom vijeću.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE