Naslovnica Lokalne Teme Politika Poslanička in...

Poslanička inicijativa Jasmine Zubić (SDP) za prava žena sa dijagnozom karcinoma

298
PODIJELI

Na poslaničku inicijativu zastupnice Jasmine Zubić (SDP) da se na listu ortopedskih pomagala uvrste perike, zavoji i rukavice za limfoedem, na koje bi imala pravo svaka operisana žena sa dijagnozom karcinoma, stigao je odgovor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH u kojem se navodi da se “perika” već nalazi na listi ortopedskih pomagala (Odluka o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava Sl. nov: 21/09), ali da su za nabavku ovih pomagala nadležni kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja koji, zavisno od finansijske (ne)moći primjenjuju, odnosno ne primjenjuju Odluku o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava, što dovodi do diskriminacije u ostvarivanju ovih prava.

MARKETING

Ovo je još jedan primjer kolika je pogubnost za građane ovako rascjepkan zdravstveni sistem u okviru FBiH i koliko je neophodno donijeti Zakon o zdravstvenom osiguranju koji će se jednako primjenjivati u svakom kantonu i u svakom segmentu svakom građaninu omogućiti ista prava.

Nažalost, još uvijek nema političke volje, iako je Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju koji bi izjednačio prava pacijenata na području cijele Federacije pripremljen i usvojen na sjednici Vlade 2014 godine.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.