BiHPoslodavci za korigovanje predloženih zakona o doprinosima

Poslodavci za korigovanje predloženih zakona o doprinosima

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je danas u Sarajevu da očekuje da Vlada FBiH koriguje predložene zakone o doprinosima i porezu na dohodak radi rasterećenja privrede, jer smatra da bi efekti usvajanja tih zakona u predloženom tekstu bili negativni za realni sektor.

Naveo je da će, po njihovim analizama, sve plaće manje od 1.200 ili 1.300 KM, u zavisnosti od visine toplog obroka, primjenom takvih zakona biti dodatno opterećene.

Smailbegović je rekao da bi prihodi države time bili uvećani za desetke miliona KM mjesečno.

“Udruženje poslodavaca apsolutno podržava reforme, ali postoje anomalije poput onih da neko kome je plaća 400 KM prima još toliko za topli obrok, što ipak mora biti uzeto u obzir i ne mogu biti usvajani zakoni kao da toga nema”, istakao je Smailbegović.

Dodao je da su i plaća i topli obrok legalna primanja radnika i da ima jako mnogo firmi koje maksimiziraju topli obrok, jer je neoporeziv i tako sami sebi smanjuju doprinose, za šta tvrdi da je u okviru zakona.

Kazao  je da je zadovoljan što je Vlada uzela u obzir njihove primjedbe i pristala da ih analizira.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE