BiHPolitikaPotočari bili okupirani policajcima iz RS i Srbije u toku napada na...

Potočari bili okupirani policajcima iz RS i Srbije u toku napada na Vučića

Nakon priznanja policijskih službenika iz Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, da su boravili u Srebrenici u toku dženaze u Potočarima, sa određenim zadacima, bačene su sumnje na stvarnu pozadinu napada na premijera Aleksandra Vučića 11. jula 2015. godine, piše Patria.

Dva službenika MUP-a Srbije podnijeli su krivičnu prijavu protiv visokih funkcionera MUP-a zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem. Dumanović i Trbović, koji su donedavno radili u Odjeljenju za opservaciju i dokumentovanje (neformalno: služba za tajno praćenje), priznali su za Teleprompter.rs da je paralelna struktura MUP-a Srbije realizovala dvije kriminalne špijunske misije u stranoj državi.

Dodaje se još da je službenicima OOD “naređeno vršenje tajne pratnje na teritoriji strane države”.

Trbović je opisao svoja zapažanja:

– Dana 11.7.2015. godine na direktom TV prenosu napada na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici učinilo mi se da sam vidio kolege iz OOD. Po dolasku na posao 13.7.2015. godine saznajem od kolege Milana Dumanovića da su bili na teritoriji BiH i kao osnovano sumnja da su izvršene određene zloupotrebe kao i da su prekršeni određeni zakoni.

Šta se sve događalo oko napada na premijera Vučića i ko je sve bio u Potočarima, otvara se uz neke prošlogodišnje izjave ministra MUP-a Republike Srpske Dragana Lukača.

Ministar Lukač je sarajevskim medijima 6. aprila 2016. otkrio da je MUP Republike Srpske nekoliko dana prije 11. jula 2015. imao informacije da bi moglo doći do incidenta.

– MUP RS je bio angažovan na osiguranju Vučića od njegovog ulaska u BiH do ulaza u mezarje, koje je bilo u nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH – rekao je tada Lukač i priznao da je on ipak insistirao da se policajci RS u civilu nađu u masi u mezarju.

Koliko je bilo njegovih ljudi u masi to je ostalo nepoznato?

Na snimcima u Potočarima je prepoznat i specijalac iz RS-a, Goran Paraš koji je u septembru uhapšen pod optužbom da je učestvovao u oružanoj pljački oko 616.548,25 KM  na štetu „Unicredit banke“ Banja Luka, na autoputu Banja Luka-Gradiška.

Lukač je priznao da je ovaj pljačkaš Unicredit banke učestvovao u osiguranju premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici 11. jula 2015. godine, ali je, tvrdi Lukač, tada profesionalno uradio svoj posao.

Sada, kad se otkriva neka drugačija pozadina napada na premijera Vučića, otvara se i pitanje šta za ministra Lukača znači profesionalizam jednog kriminalnog specijalca.

Prema svemu ovome ispada da su brojne grupe iz srpskog-srbijanskog policijsko-obavještajnog miljea sa obje strane Drine 11. jula 2015. godine okupirale Potočare i direktno se infiltrirale uz premijera Aleksandra Vučića. Vrijeme je za ozbiljnu istragu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE