ZDKPolitikaPotpisan Granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva u tri kantona, Dragoljub Brenjo...

Potpisan Granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva u tri kantona, Dragoljub Brenjo potpisnik u ime ZDK

Granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom i Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde potpisan je u Sarajevu, a regulirat će prava i obaveze poslodavaca i radnika.

Ugovor su potpisali resorni ministri Zilha Ademaj (KS), Dragoljub Brenjo (ZDK) i Damir Dučić (BPK) s predsjednikom Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH Abudom Sarićem. 

Nakon donošenja zakona o radu prošle godine, počeli su pregovori pregovaračkog tima Vlade FBiH i vlada kantona, s jedne, i Nezavisnog strukovnog sindikata s druge strane. Radilo se na usaglašavanju postojećeg granskog kolektivnog ugovora za područje zdravstva koji je donesen 2007. godine. Nakon osam sastanaka tekst je usaglašen prošle godine u oktobru kada je i parafiran.

Tekst je poslan vladama kantona. Dosad su tri dale saglasnost na tekst i ministri tih vlada su potpisali Granski kolektivni ugovor koji ima pravno djejstvo u javnim zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač kanton i općina u kantonima.

Tri vlade nisu dale saglasnost – vlade Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona, dok se preostale četiri kantonalne vlade još nisu izjasnile.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata Abud Sarić novinarima je kazao da je po novom ugovoru veći broj pitanja u oblasti zdravstva prebačen na menadžement zdravstvenih ustanova.

– Pravilnicima o radu će se detaljnije regulisati visina naknada, trajanje godišnjeg odmora, mogućnost povećanja plate, slobodni dani, dužina radnog vremena – rekao je Sarić te dodao da je novi ugovor okviran te da važi godinu dana, za razliku od ranijeg.

Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj istakla je da je kolektivni ugovor dobra stvar, ali da nije kraj s kolektvnim ugovorima jer je KS počeo nove pregovore s kantonalnim sindikatom u oblasti zdravsta.

– Njihovi su zahtjevi daleko veći nego u ovom kolektivnom ugovoru kojim je Federacija koordinirala. Glavno pitanje za sve je visina satnice, broj sati sedmičnog rada i koeficijent. Što se satnice tiče KS može ispoštovani minimalnu od 2.35, a za sve ostale pregovore vršit ćemo obračun – navela je Ademaj.

Naglasila je da će se truditi da budu osigurana dodatna sredstva. 

– Naša želja je da se poveća plata zdravstvenim radnicima koja nije povećana deset godina i već smo poduzeli niz mjera – dodala je Ademaj.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić prisustvovao je potpisivanju ugovora. Pojasnio je da Ministarstvo i Vlada nisu pregovaračka strana u postupku te da samo koordiniraju pregovore s kantonima.

Pregovori su vođeni i ugovor je potpisan s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, a drugi sindikat, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije, nije učestvovao u pregovorima jer nije ni zaključio prvi ugovor 2007. godine.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE