ZDKPotpuno novi izgled OŠ Hamdije Kreševljakovića u Kaknju

Potpuno novi izgled OŠ Hamdije Kreševljakovića u Kaknju

Projektom Energetske efikasnosti koji se finansira kreditnim sredstvima Svjetske banke uz podršku kantonalnih vlada ima za cilj učenicima i zaposlenicima objezbjediti ugodniji boravak tokom nastavnih aktivnosti. Na području ZDK protekle godine toplije prostorije dobile su četiri, dok je u tekućoj 2017 za rekonstrukciju planirano 12 osnovnih i srednjih škola. Nedavnim završetkom radova potpuno novi izgled, nakon 57 godina postojanja, dobila je Osnovna škola Hamdija Kreševljaković u Kaknju.

Više od 1.000 učenika zajedno sa nastavnim osobljem najstarije  Osnovne škole u Kaknju od sada na raspolaganju ima funkcionalniji školski prostor. Projekat Energetske efikasnosti ima višestruki značaj:

“Ušteda energije, ušteda finansijskih sredstava, svakako i osiguravanje ugodnijeg ambijenta za djecu i uposlenike škole.Ono  što nemožemo zaboraviti jeste da je tu i estetska komponenta  ipak je ovo centralna gradska škola”, kaže Nedžmina Buza, direktorica OŠ „Hamdija Kreševljaković“ Kakanj.

Osim gorućih problema dotrajalih škola kao što su sanitarni čvorovi i neopremljenost kabineta za nastavu, u osnovnoj školi Hamdija Kreševljaković imaju nekoliko briga manje. Oko 400 hiljada maraka kreditnih sredstava koliko je uloženo, vremenom će biti isplaćeno kroz različite uštede.

“Glavni problem je utopliti školu da dobijemo ambijent da je učenicima i zaposlenicima ugodno i normalno za rad. Dobit ćemo na uštedama a praktično ovaj kredit će se i vraćati iz tih ušteda koje se ostvare”, rekao je Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

“Konkretno na primjeru škole u Kaknju mi očekujemo uštede negdje oko 50 hiljada KM na godišnjem nivou dakle govorimo  o povratu investicije od 6 do 7 godina”, tvrdi Mustafa Čopelj, voditelj projekta „Energetska efikasnost  u BiH“ za Federaciju BiH.

Prema trenutno odobrenim sredstvima pet objekata očekuje realizacija projekta Energetske efikasnosti, dok je Vlada kantona spremna, ukoliko to Svjetska banka odobri, finansirati rekonstrukciju 12 osnovnih i srednjih škola koje su predviđene za 2017. godinu.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE