BiHPotvrđena optužnica Anesu Sadikoviću

Potvrđena optužnica Anesu Sadikoviću

Prvobitna optužnica je Sadikovića teretila za davanje dara i drugih oblika koristi, ali je ona kasnije potvrđena samo u odnosu na Čauševića za zloupotrebu položaja i Karića za davanje dara.

Iz Tužilaštva BiH su ranije saopćili da je Čaušević, kao bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje, obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da sadrže netačne podatke, te tražio da mu Sadiković kao protuuslugu daje 1.000 konvertibilnih maraka (KM) po uvezenom kamionu.

Pored toga, iz Tužilaštva BiH su ranije naveli da je Sadiković od 2007. do 2011. za uvoz više kamionskih isporuka tekstila dao oko 1,2 miliona KM.

Osim te, Tužilaštvo je krajem prošle godine podiglo optužnicu koja Sadikovića, te još osam optuženih i četiri firme tereti da su kao organizovana kriminalna grupa od 2006. do 2012. godine, počinili niz krivičnih djela vezanih za finansijski kriminal, porezne utaje ili prevare, te pranje novca prilikom uvoza velikih količina i kamionskih isporuka tekstilne robe u BiH.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE