Lokalne TemePolitikaPovjereništvo SDP Visoko: Da li je RTV Visoko i dalje u državnom...

Povjereništvo SDP Visoko: Da li je RTV Visoko i dalje u državnom vlasništvu i u službi svih građana Općine Visoko?

Jučer, 06.03. održana je press konferencija Povjereništva OO SDP Visoko na koju je pozvano i JP RTV Visoko. Poziv smo poslali tri dana ranije i dok su privatne medijske kuće i agencije sa područja općine Visoko uglavnom odgovorile na poziv, novinari i urednici RTV Visoko nisu.

Na press konferenciju Povjereništva OO SDP Visoko nije došla ekipa RTV Visoko, bez ikakvog objašnjenja.

Posao RTV Visoko kao javnog servisa građana za informisanje jeste da se odazovu na poziv svakog političkog subjekta, organizacije, udruženja i institucije, ipak oni taj posao ne žele da rade.

Jučerašnji bojkot SDP-a od strane RTV Visoko nije izolovan niti jedini slučaj kojim je JP RTV Visoko demonstriralo bahat i bezobrazan odnos prema nama. U cilju informisanja građanstva navest ćemo i dva slična događaja u režiji RTV Visoko, a koja najbolje pokazuju odnos navodnog „javnog servisa za informisanje građana Visokog“ prema nama iz SDP-a koji smo odlučili da budemo opozicija unutar lokalne političke scene.

  1. februara 2017. godine na zvanični mail redakcije RTV Visoko SDP je poslao saopćenje za javnost: „Odgovor na saopćenje predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg OV Visoko“ – koje nikada nije objavljeno na programu RTV Visoko.
  2. februara 2017. godine smo ponovo na zvanični mail redakcije RTV Visoko poslali upit – zašto nije objavljeno naše saopćenje i do dana današnjeg nismo dobili odgovor.

U neformalnom razgovoru sa nekoliko novinara dobili smo izgovor da „saopćenje nije objavljeno jer se radilo o odgovoru na saopćenje“. Naravno, ti novinari su izgleda zaboravili da nisu oni ti koji su referentni da odlučuju šta mi smatramo da je građanima važno da čuju, a još manje da selektuju koja će se saopćenja političkih stranaka objaviti, a koja ne.

  1. februara 2017. godine smo poslali novo saopćenje za javnost, na zvanični mail redakcije RTV Visoko, ni to saopćenje nije objavljeno, niti smo dobili zvanični razlog zašto nije objavljeno.

Stoga ovim saopćenjem ćemo ponuditi potpuno besplatnu lekciju iz demokratije direktorici RTV Visoko i upoznati je sa pojmovima kao što su „obaveze“, „zakoni“ i „naredbe“ :

  • Na četvrtoj sjednici OV Visoko usvojene su izmjene Statuta JP RTV Visoko. Član 3.4 Statuta preduzeća kojim direktorica RTV Visoko rukovodi glasi (citiramo):„4.U okviru djelatnosti Preduzeća djeluju javni mediji – Radio Visoko i Televizija Visoko (u daljem tekstu: RTV programi). RTV programi su nezavisni, otvoreni i dostupni pod jednakim uslovima svim građanima, strankama, udruženjima i organizacijama registrovanim kod nadležnih državnih organa.“
  • Prethodni saziv vijeća kada je razmatrao izvještaj o radu JP RTV Visoko je izglasao zaključak koji obavezuje RTV Visoko da objavljuje u svom programu saopćenja svih političkih subjekata. Taj zaključaj je i danas obavezujući.

Iz ove dvije činjenice sasvim je jasno da JP RTV Visoko odbija da radi ono što mu je naređeno od strane osnivača tj. OV Visoko i ispunjava obaveze koje su mu nametnute Statutom.

Zašto RTV Visoko odbija da radi svoj posao je pitanje koje može da nam odgovori menadžment tog preduzeća, vijećnička većina i izvršna vlast. Stoga ih sve pozivamo da nam javno odgovore na slijedeća pitanja :

  • Da li je RTV Visoko idalje u državom vlasništvu ili ste je prodali ?
  • Da li je Visoko općina u kojoj vrijede zakoni ?
  • Ako u Visokom vrijede zakoni – zašto menadžment RTV Visoko ne poštuje svoj Statut i naredbu vijeća ?
  • Ko će odgovarati za kršenje Stauta i naredbe vijeća ?
  • Kako je moguće da je u zadnje tri godine OV Visoko uporno glasalo PROTIV i odbijalo izvještaj o poslovanju RTV Visoko, a da niko iz menadžmenta tog preduzeća nije smijenjen ili kažnjen ?

Dok ne dobijemo odgovore na ova pitanja – bojkot SDP-a od strane RTV Visoko smatrat ćemo politički instruiranim i demonstracijom sile od strane vladajuće većine i izvršne vlasti.

 

Povjereništvo SDP Visoko


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE