Pozitivno Visoko: Samra Džafić i Mehmed Prelić osvojili Mont Blanc

3060

Sportski i naučno-istraživački klub “Atom” iz Zavidovića i članovi visočkog kluba “Eko Viking” – Samra Džafić i Mehmed Prelić, osvojili su najviši vrh Alpa – Mont Blanc.

Mehmed Prelić sa kolegom iz Zavidovića
Mehmed Prelić sa kolegom iz Zavidovića

Kako saznaje visoko.ba Eko Vikinzi su uspješno obavili uspon na Mont Blanc. Uspon koji je trajao sedam sati protekao je dobro, bez ikakvih problema, a naši planinari trenutno se spuštaju sa baznog kampa Gunter.

Pored Mehmeda i Samre ekspediciju čini još osam članova: Zdenko Veljačić, koji je vođa puta, Balić Emir, Adnan Silajdžić, Besim Gurda, Igor Šišić, Jasmin Bečić, Esad Softić i Dino Kovačević.

A za portal zepce.ba govorio je Igor Šišić, koji je član expedicije: Svih deset članova ekspedicije je stalo na vrh, što je izuzetno velika stvar. Treba uzeti u obzir da je ekipa u rasponu starosti od 17 do 56 godina. Vrijeme je bilo izvanredno, skoro pa nevjerovatno za ovu nadmorsku visinu. Sam uspon je bio zahtjevan i naporan, ali taj osjećaj kad stanete na vrh briše sve umore. Onda vas obuzme osjećaj sreće, radosti i zadovoljstva što ste ostvarili svoj cilj i napokon se isplatio trud.”

Mont Blanc ili Monte Bianco je najviši vrh Alpa. Nalazi se na granici Francuske i Italije, a visok je 4810 m i nalazi se na 11. mjestu spiska planina po najvećoj relativnoj visini. Također ga nazivaju La Dame blanche (“bijela dama” na francuskom) te Il Bianco (“bijeli” na italijanskom).