BiHPrivredaPoznat termin vanredne aukcije na Sarajevskoj berzi: Državne dionice Bosnalijeka uskoro na...

Poznat termin vanredne aukcije na Sarajevskoj berzi: Državne dionice Bosnalijeka uskoro na prodaji

Agencija za privatizaciju FBiH je postupajući po ranije datoj saglasnosti od Vlade Federacije BiH odlučila da 28. jula ponudi dionice Bosnalijeka u državnom vlasništvu na prodaju putem Sarajevske berze (SASE).

Sama prodaja će se vršiti putem metode 1, odnosno potencijalni kupac će morati preuzeti cjelokupnih 1.507.724 dionica po cijeni od 15,50 KM po dionici. Prodaja se vrši posredstvom brokerske agencije AW Broker d.o.o. Sarajevo, potvrđeno je iz SASE-a. Time se finalizira već najavljivani plan Vlade FBiH o prodaji državnog udjela u nizu kompanija uključujući i Bosnalijek.

Formiranje cijene

Cijenu od 15,50 KM je formirala Agencija za privatizaciju FBiH analizom poslovanja Bosnalijeka.

– Te dionice su se kretale oko 10 KM, ali njihova cijena je skočila na nekih 12 KM, zbog najave prodaje Vladinog dijela. Radi se o manjem paketu kojim će se trgovati na Sarajevskoj berzi, i iz svega toga smo izvukli da je vrijednost dionice 15,50 KM – pojasnio je za Faktor Drago Vrbić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH (APFBiH).

Postoji i veliki interes kupaca za dionice Bosnalijeka, ali u APFBiH nisu željeli otkrivati njihova imena.

– Nije ovo prvi put da postoji interes za Bosnalijekove dionice. Za kupovinu dionica Bosnalijeka uvijek je postojalo interesiranje, još od 2013. kada je Haden došao. Tako je i sada. Što je veoma važno, ne ide se naslijepo i ja vjerujem da će ovaj paket naći kupca – poručio je Vrbić.

On je naglasio da šansu trebaju dobiti svi zainteresirani, a kupac će biti onaj ko ponudi najviše. Ukoliko bi se dionice prodale po trenutnoj cijeni, budžet FBiH bi inkasirao oko 23 miliona KM.

Sarajevo Osiguranje

Dio novca od prodaje dionica Bosnalijeka, prema ranijim najavama Fadila Novalića, premijera FBiH, mogao bi se usmjeriti u penzioni fond s ciljem stabilizacije.

Uporedo sa najavljenom prodajom Bosnalijeka, Vlada FBiH nekoliko sedmica nastoji pronaći kupce za dionice u državnom vlasništvu kompanije Sarajevo Osiguranje. Ali ni nakon tri aukcije nisu pronađeni kupci, a visoka cijena je jedan od glavnih razloga za neuspjeh, navode analitičari. Vrbić je međutim istakao da se “prava cijena očito ne sviđa investitorima, a mi smo je pogodili“.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE