SvijetEvropaPravda i istina 'potpuni stranci' u Turskoj

Pravda i istina ‘potpuni stranci’ u Turskoj

Idil Eser je bio među grupom od deset aktivista – među kojima su njemački i švedski državljanin – uhapšenih u ovom mjesecu dok su prisustvovali okruglom stolu o digitalnoj sigurnosti u blizini Istanbula.

Državni tužilac u ponedjeljak je zatražio od suda da produži pritvor aktivistima čekajući na suđenje pod optužbama zbog navodnih veza s mrežom imama Fethullaha Gulena, koga Ankara optužuje, stoji iza prošlogodišnjeg propalog puča. Sud ja naredio da se četvero od deset uhapšenih oslobodi, javile su novine Hurriyet.

– Turski tužioci imaju 12 dana da dokažu ono što je očigledno: da je tih deset aktivista nevino. Odluka o nastavku postupka pokazuje da su istina i pravda postali potpuni stranci u Turskoj – izjavio je generalni sekretar Amnesty Internationala Salil Shetty.

– To nije legitimna istraga, to je politički motiviran lov na vještice koji ukazuje na zastrašujuću budućnost za ljudska prava u Turskoj – kazao je.

U junu su vlasti uhapsile predsjedavajućeg lokalnog ogranka Amnestyja, Taner Kilic, zajedno s 22-oje ostalih pravnika, također osumnjičenih za veze s Gulenom, koji je osudio pokušaj puča i negirao je svaku umješanost.

Oko 150.000 ljudi je otpušteno ili smjenjeno s posla u civilnim službama, vojnom i privatnom sektoru, a skoro 50.000 je uhapšeno od puča.

Grupe za ljudska prava i neke zapadne zemlje tvrde da Turska koristi tu represivnu kampanju kako bi ugušila svako nezadovoljstvo.

Medijske kuće naklonjene opoziciji su zatvorene a oko 160 novinara je uhapšeno. Turska je trenutno najveći tamničar novinara, saopćio je Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u  New Yorku, prenosi agencija Reuters.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE