BiHPolitikaPravni vakuum: Novalić nezakonito imenuje savjetnike u javne firme, sukob interesa nikog...

Pravni vakuum: Novalić nezakonito imenuje savjetnike u javne firme, sukob interesa nikog ne zanima

Savjetnici federalnog premijera Fadila Novalića imenovani su u više skupština i upravnih odbora u javnim kompanijama u Federaciji, iako je to suprotno Zakonu o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH, piše novinska agencija Patria (NAP).

Niko do sada u Federaciji nije reagirao na ove nezakonitosti. Centralnoj izbornoj komisiji BiH oduzeta su prava, pa tako da više ne mogu spriječiti kršenje zakona u ovakvim slučajevima.

Novalićev savjetnik i šef njegovog kabineta Samir Iskrić imenovan je za punomoćnika Vlade FBiH na Skupštini Rudnika mrkog uglja Banovići.

Drugi savjetnik Novalića Denijal Pelidija član je Komisije za izbor i imenovanja članova nadzornih odbora u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala u kojima nadležnosti FBiH vrši Vlada FBiH.

Ne samo da savjetnici federalnog premijera i ministara ne bi smjeli biti članovi upravnih i nadzornih odbora u javnim kompanijama u vrijeme obnašanja savjetničke funkcije, već visoke funkcije u javnim kompanijama ne bi smjeli obnašati ni šest mjeseci nakon isteka mandata.

Član 16. Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH također predviđa i kazne od 1.000 do 10.000 KM, u slučaju kršenja ovog zakona.

Predviđena je i zabrana obnašanja javnih funkcija u periodu od četiri godine. Novalićevi ljudi nisu samo postavljeni na čelne pozicije u javnim kompanijama.

Čak tamo gdje je i zakonito, nije moralno. Kontroverzni premijerov savjetnik Suvad Osmanagić na čelu je Antikorupcijskog tima Vlade Federacije BiH. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zaprimilo je i krivične prijave protiv Osmanagića, uglavnom zbog nesavjesnog rada u službi.

Premijerov savjetnik Goran Miraščić član je Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA). Imenovan je i u Upravni odbor projekta „Izgradnja kapaciteta vladinih institucija za učešće u političkom dijalogu sa civilnim društvom – Faza II“. Miraščić obnaša i nekoliko drugih funkcija.

Amra Đendušić, također jedna od Novalićevih savjetnica, ranije je bila punomoćnik Vlade FBiH na skupštini JP Elektroprivreda HZ HB. Punomoćnik je Vlade za Feroelektro, predsjednica je Komisije za provođenje postupka izbora direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje. Ona je i predsjednica Komisije za izbor i imenovanja članova nadzornih odbora u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala u kojima nadležnosti FBiH vrši Vlada FBiH. Član je i Antikorupcijskog tima Vlade FBiH.

Neraskidiva je veza između premijera Novalića i njegovih savjetnika Đendušić i Osmanagića. Đendušić je obavljala pravne poslove u Unis Group, u vrijeme dok je Osmanagić bio direktor te kompanije. Danas su oboje premijerovi savjetnici.

Premijer Novalić savjetnike bira i imenuje sam. To mu omogućava Zakon o državnoj službi u FBiH, usvojen prošle godine. Mandat njegovih savjetnika trajat će koliko i njegov mandat.

Koalicioni partneri Stranke demokratske akcije, SBB i HDZ BiH, također svojom šutnjom podržavaju nezakonito imenovanje Novalićevih savjetnika na čelne pozicije u javne kompanije. Do sada nisu reagirali na ove nepravilnosti, piše NAP.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE