KolumnePredizborna "Šarena laža" zvana voda

Predizborna “Šarena laža” zvana voda

Još od prvih demokratskih izbora građani su od naših vlasti dobili obećanja i čvrste garancije da će pitanje vodosnabdijevanja  općine Visoko biti riješeno, tako da će svaki stanovnik općine Visoko imati pitku vodu. Danas 20 i kusur godina poslije mi još vodu vozimo u traktorima i autoprikolicama kako bi zadovoljili svoje osnovne potrebe za vodom. Dakle suprotno dugogodišnjem obećanju koje je još aktuelno, koje nije zastarilo. Svi stanovnici općine Visoko nemaju vodu.

Nažalost, voda je za mnoge do dana današnjeg ostala neostvarena želja, i u glavama mnogih građana pitka voda je bila i ostala  samo  misaona imenica. Tako građani općine Visoko u 21. vijeku u srcu Evrope suprotno članu 1., Evropske povelje o vodi u kome se kaže da “Bez vode nema života. Ona je dragocjeno dobro, prijeko potrebno u svakoj ljudskoj djelatnosti“ dokazuju   da je život i bez vode moguć.

Sretnici koji na našoj Općini imaju pitku vodu, istu imaju prije svega zahvaljujući svojoj promućurnosti, inicijativi i upornosti da ovo pitanje riješe, a ne zahvaljujući našim vlastodršcima čija je to bila obaveza da riješe. Obzirom da se naši vlastodršci vole pozivati na Zakon o principima lokalne samouprave FBiH ovim putem želim da ih podsjetim na član 8. navedenog zakona kojim su definisane nadležnosti lokalne zajednice tj. općine prema građanima, a jedna od tih nadležnosti-obaveza je  da se građanima obezbijedi snabdijevanje vodom.

S obzirom da smo ušli u predizbornu kampanju, a samim tim i kupovinu glasova vrijeme je da one koji se sada predstavljaju kao spasitelji naroda i glavne vodonoše podsjetimo na dokument u kojem su za protekle četri godine obećali narodu da će svi oni koji vodu nemaju istu dobiti.

Naime, redifinirana SDA na čelu sa aktuelnom načelnicom je pitanje vodosnabdijevanja posebno istakla u svom dokumentu pod nazivom „Strarteški pravci rada i djelovanja SDA u periodu od 2012-2016. godine“, u dijelu koji se odnosi na Javni sektor, infrastrukturu i ekologiju kao cilj postavila citiram:

Osigurati pitku vodu svim domaćinstvima na području općine Visoko“, naravno pod uslovom da se SDA i njeni kandidati podrže na izborima, a što su građani i učinili, te  ponovo u najvećem procentu dali podršku SDA.

Navedeni dokument građanima je uz manjerku predstavljen tokom predizborne  kampanje za lokalne izbore 2012. godine kao dokument koji nas vodi na zelenu granu. Međutim, i pored podrške historijskom dokumentu naša vlast ili bolje reći oni koji su ga promovisali i zastupali nisu riješili  ovaj gorući problem naših građana.

Umjesto konkretnih rješenja građani dobivaju predizborne šarene laže u vidu kreditnih zaduženja koje se sad predstavlja kao jedino moguće rješenje za ovaj problem.

Ne bih da ulazim u samu analizi kredita, niti da dajem obrazloženja da li je kredit jedino moguće rješenje, ali želim da našim građanima poručim da i ako se zadužimo da će realizacija biti izuzetno teška, spora, troma i neizvjesna, posebno uzimajući u obzir kapacitete sa kojima raspolažu oni koji bi trebali biti nosioci svih aktivnosti.

Posebno želim da napomenem da  ne treba padati na priču dušebrižnika koji su već dugi niz godina u politici i to vladajućoj politici, koji su imali na raspolaganju sve resurse da ovaj problem riješe, ali ga nisu rješili. Stoga sam skeptičan da će ga i uz zaduženje riješiti tako lahko i jednostavno.

Od svega, najviše se plašim, poznavajući ove što vladaju da se opet sve ne završi na onoj staroj narodnoj „Obećanje ludom radovanje“


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE