PreporukaTemePredizborne igre u BiH: Oni bi, kao, da ratuju

Predizborne igre u BiH: Oni bi, kao, da ratuju

Huškačka retorika u kojoj se sve češće pominje rat, zvecka se oružjem i demonstrira sila, počela je da asocira na već viđeni scenario, mada se ovaj put kraj ne nazire ispunjavanjem glasačkih listića i završetkom predizborne kampanje.

Referendum o Danu RS raspirio je strahovanja, strasti, ali i teritorijalne ambicije koje bude neprijatne asocijacije.

Tako je nedavno ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić stao u odbranu interesa RS, a onda je i na granici s BiH održana vježba policijskih jedinica Srbije i RS, bez učešća državnih organa BiH, što je izazvalo još veće tenzije.

Demonstracija nacionalizma s jedne, rodiće isto s druge strane upozorava Goran Kovačević, profesor na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku.

Jedan nacionalizam budi drugi: Goran Kovačević

Jedan nacionalizam budi drugi: Goran Kovačević

“Niko nije spreman na sukob, ali političari itekako rade na izazivanju sukoba. Vježba sa policijom druge države gdje se postavlja znak jednakosti između srpskog naroda u RS i Srbiji je problematična sa aspekta nacionalističkih tenzija pred izbore. Nema pozitivne politike, a negativna je svakako evidentna. Jača i Bošnjački i srpski i hrvatski nacionalizam. Dakle, potez bilo koje nacionalističke opcije koja je ratnohuškačka, jača nacionalizam sva tri naroda”, ocjenjuje Kovačević.

Samo 24 sata kasnije stigao je odgovor u vidu najave vojne vježbe „Sloboda za sve“, a koju planira organizirati udruženje „Zelene beretke“.

Predsjednik Udruženja Muhamed Švrakić, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa kako će uputiti zahtjev Oružanim snagama BiH da za potrebe vojne vježbe koju planiraju, ustupi opremu i naoružanje uključujući i bojevu municiju. Riječ je o skupu veterana na kojem bi se prisjetili trenutaka iz vremena rata, te se upoznali s onim čime raspolažu Oružane snage BiH.

Da se prisjete rata: Poziv Muhameda Švrakića na vojnu vježbu "Zelenih beretki"

Da se prisjete rata: Poziv Muhameda Švrakića na vojnu vježbu “Zelenih beretki”

Na najave referenduma i otcjepljenja ne reaguju samo sarajevski veterani. Fahrudin Hasanović. predsjednik invalida Tuzlanskog kantona nedvosmisleno kaže:

„Nikome nećemo dozvoliti da to radi, pa po cijenu da ponovo tražimo gdje ćemo naći puške, kako ćemo se naoružati i kako ćemo odbraniti taj dio BiH.“

Ratni veteran i penzionisani general Armije BiH Nedžad Ajnadžić kaže da huškačka retorika ne vodi ničemu, a iskrene patriote sa sve tri strane ne pozivaju na oružje, već na izgradnju državnih struktura, bez zastrašujuće retorike.

„Ali, istovremeno je neosporan broj činjenica koje velike patriote, Bosance, Hercegovce, Srbe, Hrvate, Bošnjake i sve ostale koji žive u BiH ne ostavljaju ravnodušnim kada je u pitanju sigurnosni aspekt. Sigurnosna i odbrambena pitanja su prvorazredna pitanja za državni nivo i zbog toga državni autoriteti treba da ih rješavaju. Smatram da su velike besmislice da se na nivou lokalnih autoriteta, udruženja i slično govori o ratu o zveckanju oružjem i ne mislim da to može biti produktivno.“

Komšijsko parčanje BiH kao javna tema

Međutim, na ratne pokliče i vojne vježbe niko od zvaničnih institucija u BiH ne reaguje. Štaviše, i zvaničnici tih institucija nedvosmisleno poručuju kako su spremni na obračun.

„U BiH ne može doći do mirnog razlaza i neka se niko time ne zamajava. Ne može doći ni do kakvog razlaza u BiH, ali može doći do konflikata i sukoba“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Spremni na obračune: Bakir Izetbegović

Spremni na obračune: Bakir Izetbegović

Tako se o ratu više ne govori kao o kategoriji prošlosti, već mnogo bližoj prijetnji. Parčanje BiH uveliko je javna tema. Kako god Srbija imala pretenzije, nedavno je i bivši premijer Hrvatske i predsjednik SDP-a Zoran Milanović pokazao šta će biti njihov potez ako se RS odluči na otcjepljenje.

„Šta ćemo onda mi? Hoćemo ostaviti Hrvate u istoj državi s Bošnjacima? Nećemo!“

Hrvati iz ugla člana Predsjedništva BiH mogu biti ravnopravni, uz „kombinaciju konsocijacijskih i federalističkih načela ustroja koji jedini mogu osigurati održivost BiH”. U prevodu traži se entitet s hrvatskom većinom. Herceg –Bosna, ratna tvorevina bosanskih Hrvata, čiji su lideri osuđeni u Hagu zbog ratnih zločina na kazne od ukupno 111 godina, za predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božu Ljubića je živa i nikad aktuelnija, te poziva na njeno vraćanje.

Mada je predsjednik RS Milorad Dodik nedavno u intervjuu za Radio-televiziju Srbije ocijenio kako prijetnje po mir nemaju realan osnov, iako je BiH nestabilna zemlja, prihvata da je možda i moguće.

„RS neće ratovati, ali budite sigurni da će se braniti”, rekao je Dodik.

Da stvari polako izmiču dalje od političkih prepucavanja upozorio je i predsjednik opozicione Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, uporedivši aktualni politički trenutak sa onim devedesetih. Apelovao je i na političke aktere da svojim politikama i željama da vladaju i po cijenu konflikta ne oduzimaju budućnost i sljedećim generacijama.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE