SvijetAfrikaPredsjednik Angole se povlači nakon 38 godina na vlasti

Predsjednik Angole se povlači nakon 38 godina na vlasti

Dos Santos, koji ove godine puni 74 godine, rekao je u martu prošle godine da se neće kandidirati na izborima u augustu 2017. ali njegovi protivnici su tu obavijest primili sa sumnjom obzirom da je i proteklih godina pogazio slična obećanja koja je davao tokom gotovo četiri desetljeća vladanja Angolom.

Narodni pokret za oslobođenje Angole (MPLA) koji je trenutno na vlasti u zemlji podržao je kandidaturu 62-godišnjeg ministra odbrane Joaoa Lourenca za svog predsjedničkog kandidata na sastanku stranke 2. decembra prošle godine, potvrdio je Dos Santos u televizijskom govoru.

Lourenco je izjavio za Reuters da je spreman da izađe iz Dos Santosove sjene i vodi kampanju vladajuće stranke unatoč tome što je ostalo još samo sedam mjeseci do izbora.

Dos Santos, koga su obučavali komunisti, koji je naftni inžinjer i veteran gerilskog rata protiv portugalskih kolonijalnih vlasti, ostat će na čelu MPLA i zadržati ovlasti koje mu donose kontrolu nad izborom kandidata za parlamentarne izbore i imenovanjima u vrhu vojske i policije.

Njegova nedokučiva pojava u javnosti prikriva strogu kontrolu koju ima nad Angolom, u kojoj je direktno nadgledao ekonomski procvat zemlje zahvaljujući trgovini naftom i rekonstrukciju infrastrukture devastirane kroz 27-godišnji građanski rat koji je okončan 2002. godine.

“Prava vijest je da je Dos Santos još uvijek tu i da se drži”, rekao je Gary van Staden, politički analitičar NKC afričke ekonomije.

“On će i dalje ostati vrlo moćna figura u stranci, što znači da će kontrolirati vlast i predsjednik će njemu polagati račune”, dodao je van Staden.

Uprkos naftnom bogatstvu većina stanovnika Angole, koja ima populaciju od 22 miliona ljudi, živi u siromaštvu, a posljednjih nekoliko godina nezadovoljstvo naroda je sve izraženije jer su niske cijene sirove nafte znatno usporile rast u trećoj najrazvijenijoj ekonomiji subsaharske Afrike.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE