BiHKulturaPredstava "Savršen kroj" u četvrtak na sceni Sarajevskog ratnog teatra

Predstava “Savršen kroj” u četvrtak na sceni Sarajevskog ratnog teatra

Predstava “Savršeni kroj” nastala je po tekstu darovitnog srbijanskog pisca i dramaturga Vladimira Đurđevića (Balada o Pišonji i Žugi, Ne igraj na Engleze, Tri klase i gospođa Nušić, Bajka o pozorištu) i u režiji poznatog filmskog reditelja i dramskog pisca Jasmina Durakovića.

“‘Savršen kroj’ je komad razotkrivanja i prepoznavanja koji pre svega govori o muškim slabostima. Kroz slučajni susret dvojice po svemu, naizgled različitih muškaraca, drama tretira pitanja morala, stanja u društvu, sistema vrednosti, odnosa muškarca prema ženi. Razotkrivaju se slabosti i strahovi protagonista. Ipak, možda, novokomponovani tajkun Marko i krojač na ivici egzistencije Svetislav i nisu toliko različiti. Možda imaju mnogo više zajedničkog nego što se to u prvi mah čini, a možda ni njihov susret i nije bio slučajan”, rekao je autor teksta Vladimir Đurđević.

Uloge u ovome komadu igraju Admir Glamočak (Svetislav Šnajder) i Sead Pandur (Marko Milun), dok ostatak autorske ekipe čine Osman Arslanagić (scenograf) i Lena Stevanović (kostim).

“Ovo je tekst zasnovan na čistoj teatarskim situaciji i urađen po mjeri glumca. Zato oni nose najveći dio tereta u procesu stvaranja ove predstave. Rad sa glumcima jeste i jedna od osnova stvaranja ove pozorišne predstave, zato svoja čula prilikom gledanja ove predstave treba okrenuti ka njima. Ovu predstavu ćemo sada prepustiti publici, jer za nju je i pisana i postavljena. Teatru publika mora biti važna, a raditi žanr je legitiman put kojim se stiže do nje. Oni koji se ozbiljno bave umjetnošću znaju da je teško napraviti uspješnu komediju.
Zato će se život i uspjeh ove predstave mjeriti po broju njenih budućih izvođenja.
Neka nas Fortuna prati u tome”, rekao je reditelj predstave Jasmin Duraković.

Predstava je koprodukcija SARTR-a i UG Scena, dok je izvršni producent predstave Amira Kudumović, viši asistent na odsjeku Produkcije ASU Sarajevo.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE