Naslovnica ZDK Kultura Predstave iz ...

Predstave iz Programa MESS u Bosanskom narodnom pozorištu

32
PODIJELI

Zahvaljujući dugogodišnoj uspješnoj saradnji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo, i ove godine, veliki dio programa Festivala MESS se održava na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

MARKETING

U subotu, 30. septembra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica svečano je otvaren 57. internacionalni teatarski festival MESS, izvedbom predstave „Slijepi pjesnik“ u produkciji čuvene belgijske trupe „Needcompany“ i u režiji Jana Lauwersa. Pjesmu „Slijepi pjesnik” napisao je slijepi sirijski pjesnik Abu al ‘ala al Ma’arri. Jan Lauwers je dobio ideju za ovu predstavu kada je posjetio Veliku Džamiju u Kordobi. U maorskom vremenu, Kordoba je bila trgovački i kulturni centar svijeta. Žene su bile na funkcijama vlasti, a ateizam česta pojava. Tada je Pariz bio mali provincijski grad, a Karlo Veliki nepismena poznata ličnost. Jan Lauwers za svoje polazište uzima porodična stabla svojih glumaca i ispisuje jednu novu priču utemeljenu na njihovim nacionalnostima, kulturama i na šest jezika kojim oni govore. On se vraća hiljadu godina u prošlost kako bi preispitao pojam identiteta današnje multikulturalne Evrope.

Nakon odigrane predstave „Slijepi pjesnik“, Andriy Zholdak je bio ponovo sinoć pred zeničkom festivalskom publikom sa Makedonskim narodnim teatrom i predstavom „Elektra“. Predstava govori o časti i zločinu u kraljevskoj porodici. Svi smo mi odgovorni za svoje postupke i postupke svojih roditelja, svojih djedova, svojih pradjedova. Bogovi kažnjavaju i djecu naše djece, svidjelo se to nama ili ne. Ova drama propituje pojam okrutnosti duboko uvriježene u podsvijesti ljudskog bića. U jednom trenutku, u životu naše zemlje, naše porodice ili bilo kojeg ljudskog bića, ta se okrutnost iznenada otme i pretvori u silu koja kontrolira čovjeka. Nameće se pitanje koliko je duboka ta čovjekova okrutnost – kilometar ili više?

Nakon izuzetno uspješnog učešća predstave „Moja Fabrika“ na 42. internacionalnom teatarskom festivalu MOT u Skoplju krajem septembra, u utorak, 3. oktobra ova predstava gostuje u Narodnom pozorištu Sarajevo u okviru Glavnog programa 57. internacionalnog teatarskog festivala MESS.
Već početkom novembra ova predstava će imati svoje naredno međunarodno gostovanje na 22. jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ Užice.

Zenička publika će u nastavku Festivala MESS imati priliku pogledati belgijsko-švicarsku koprodukciju „Pet lakih komada“ u petak, 6. i u subotu, 7. oktobra, koju je režirao Milo Rau, a koja je proglašena najboljom predstavom u 2016. godini prema ocjeni uglednog teatarskog časopisa „Theater Heute“.

 

 

Služba za odnose s javnošću Zenica

 

 

 

 

visoko.co.ba/Rtvze.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.