Predstavnici JU “Dom zdravlja” Visoko učestvovali su na Konferenciji “Rani rast i razvoj djece u BiH” koja je u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH uz podršku UNICEF-a BiH održana 26.06.2015.godine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. Konferencija je imala za cilj predstavljanje situacije i dostignuća u oblasti ranog rasta i razvoja djece u BiH kao i perspektiva i unapređenja usluga ranog rasta i razvoja djece u BiH.

Uvodna predavanja podnijeli su  prof. Aisha Yousafzai  sa predstižnog Univerziteta Aga Khan iz Karačija, Pakistan koja je prezentirala istraživanja: “Uticaj usluga ranog rasta i razvoja na djecu i njihove porodice” u kojima su obuhvaćena i istraživanja u koja su bila uključena i djeca sa područja općine Visoko (200 djece) i prof. Frank Oberkleid sa Melbourne Unverziteta, Australija   na temu: “Rizici za kašnjenje u razvoju mozga i mogućnosti za prevenciju i ranu intervenciju”.

U daljem radu prezentirani su primjeri dobre prakse  pružanja usluga ranog rasta i razvoja na nivou lokalne zajednice od strane predstavnika Centara za rani rast i razvoj djece iz Brčkog, Tuzle i Foče. Nakon svih prikazanih radova i diskusije doneseni su i sljedeći zaključci Konferencije:

  1. unapređenje intersektorskog i multidisciplinarnog pristupa u oblasti ranog rasta i razvoja djece, uključujući nevladin sektor

– intenzivirati učešće relevantnih institucija na svim nivoima vlasti  s ciljem unapređenja ranog rasta i razvoja djece u BiH.

– izraditi dugoročne planove djelovanja nadležnih organa vlasti BiH, FBiH , RS i Brčko distrikta BiH u oblasti ranog rasta i razvoja.

 

  1. Edukacija i stručno usavršavanje profesionalaca iz rane detekcije, dijagnostike i intervencije

– omogućiti kontinuirano usavršavanje svih profesionalaca koji se bave unapređenjem ranog rasta i razvoja djece.

– omogućiti dostupnost i primjenu u praksi već izrađenih materijala za profesionalce i roditelje u oblasti unapređenja ranog rasta i razvoja.

 

  1. Osiguranje dostupnosti i jačanje usluga iz oblasti ranog rasta i razvoja

– ojačati postojeće i uspostaviti nove usluge u oblasti rane detekcije, dijagnostike i intervencije, zasnovane na potrebama na lokalnom nivou.

– uvezati postojeće resurse na nivou lokalnih zajednica radi njihovog racionalnog korištenja i sumjeravanja na stvarne potrebe.

– raditi na uključivanju sve djece u procese odgojno-obrazovnog rada.

– unaprijediti proces inkluzije radi postizanja punog potencijala svakog djeteta.

 

  1. Senzibilizacija javnosti i jačanje svijesti o važnosti unapređenja ranog rasta i razvoja

– promovisati važnost modela dobrih praksi i izvršiti promociju na svim nivoima vlasti

– promovisati važnost pružanja usluga