ZanimljivostiPreko WhatsAppa razbijena mreža seksualnih zlostavljača djece

Preko WhatsAppa razbijena mreža seksualnih zlostavljača djece

Ukupno 39 osumnjičenih za seksualno zlostavljanje djece uhapšeni su u Evropi i Južnoj Americi u akciji španske nacionalne policije, Europola i Interpola.

Španski istraživači otkrili su tamne i sumnjive internet stranice prošle godine koje su ih usmjerile na privatne WhatsApp grupe. Istraživači su zatim provjerili ove grupe na kojima su dijeljene ilegalne fotografije. Tokom pretresa kuća i stanova članova ove kriminalne mreže, prema izvještajima Europola, oduzeto je stotine mobitela i tableta koji sadrže nekoliko terabajta dokaza o seksualnom zlostavljanju djece.

Ova akcija pod nazivom Tantalio provedena je u Njemačkoj, Španiji, Portugalu te nekoliko južnoameričkih zemalja kao što su Argentina, Čile i Ekvador.

Kompanija Facebook, u čijem vlasništvu je WhatsApp, još se nije oglasila nakon ovih informacija.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE