SvijetPrema listi najsigurnijih zemalja na svijetu, BiH na 76. mjestu

Prema listi najsigurnijih zemalja na svijetu, BiH na 76. mjestu

Svjetski ekonomski forum (WEF) izbacio je najnoviju listu najsigurnijih zemalja na svijetu.

Na tronu se našla Finska, koju slijede Ujedinjeni Arapski Emirati, a ekstra miran način života vodi se na dalekom Islandu, prenose mediji. Slijede ih Oman, Hong Kong, Singapur, Norveška, Švicarska, Ruanda i Katar.

Od 136 zemalja s popisa, BiH se našla na 76. mjestu, ispred nje, na 75 . mjestu je Crna Gora, a Srbija na 72. mjestu. Hrvatska se našla na 24. poziciji, a Slovenija na 17.

Na zadnjem mjestu završila je Kolumbija postavši tako najnesigurnija zemlja svijeta, a u stopu je prate Jemen, Salvador i Pakistan. Velika Britanija je na popisu tek na 78. mjestu, a Amerika na 84. Neke zemlje, poput Sirije, uopće nisu uključene u ovo istraživanje.

Stvarajući ovaj popis, WEF je u obzir uzeo brojne parametre, a posebnu pažnju obratio je na sigurnost turista i poslovnih ljudi koji često putuju. Fokus je stavljen na teže zločine poput nasilja i terorizma, dok se sitni zločini nisu uzimali u obzir.

Visoko.co.ba/fena

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE