Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko Prema urađeni...

Prema urađenim analizama, voda na Mlinovima na Bucima nije za kupanje

466
PODIJELI

Iako je sezona kupanja u punom jeku, čini se da, barem prema sanitarnim, higijenskim i epidemiološkim kontrolama, rijeka Fojnica nije pogodna za kupanje. Tako je barem utvrđeno analizom uzoraka vode koja je uzeta na lokalitetu na kojem se pojavljuje i najveći broj kupača u ljetnim mjesecima, na lokalitetu Mlinova. Analize je radio Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.

MARKETING

Vršeći rutinsku sanitarno-higijensku kontrolu i epidemiološki nadzor na području općine Visoko uzeti su uzorci vode iz rijeke Fojnice na lokalitetu kupališta Buci – Mlinovi.

Analiza je izvršena zbog kontrole kvaliteta vode i utvrđivanja pogodnosti za kupanje i rekreativne svrhe. Prema nalazu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica utvrđeno je sljedeće:

Mikrobiološko zagađenje uzorka vode je značajno, što je po karakteristici stavlja u klasu površinskih voda treće klase i niže.

Vode sa ovim stepenom mikrobiološke kontaminacije nisu pogodne, bez prethodnog prečišćavanja i dezinfekcije, za opskrbu naselja vodom za piće, za prehrambenu industriju, uzgoj plemenitih vrsta ribe (Salmonida), nisu pogodne za kupanje, sportove na vodi kao ni za uzgoj ostalih vrsta ribe (Ciprinida).

Za precizniju kategorizaciju ovih voda potrebno bi bilo uraditi dodatna ispitivanja.

 

Dzvisoko.ba/Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.