Naslovnica Svijet Daleki istok Premijer Južn...

Premijer Južne Koreje upozorio sjevernog susjeda: Odgovorit ćemo na provokacije

Dok se špekuliše da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti testiranje nuklearne bombe, premijer Južne Koreje Hwang Kyo-ahn upozorio je sjevernog susjeda da je njegova zemlja spremna odgovoriti na svaki vid provakacija, javlja Anadolu Agency.

38
PODIJELI

Premijer Hwang je preuzeo primarnu političku ulogu u zemlji nakon što je predsjednica Park Geun-hye svrgnuta i izvedena pred sud zbog korupcijskog skandala. Hwang je sazvao sastanak kabineta dan nakon sastanka sa američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom na kojim su zvaničnici razgovarali o sjevernokorejskoj proizvodnji oružja.

Dok SAD već razmatra “sve mogućnosti” Hwang je rekao da će sjevernokorejsko kršenje obaveza prema Ujedinjenim narodima (UN) biti suočeno sa “odgovarajućim posljedicama”.

“Naša vlada i međunarodna zajednica neće tolerisati nesmotrene provokacije Sjeverne Koreje”, istakao je Hwang u vijesti koju je prenijela južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Posmatrači Pyongyanga smatraju da bi Sjeverna Koreja ovaj mjesec mogla izvesti šesti nuklearni test. Tokom vikenda Sjeverna Koreja je održala vojnu paradu na kojoj je prikazala nepoznatu raketu za koju njihovi južni susjedi smatraju da je nova interkontinentalna balistička raketa.

Hwang ne podržava vojnu odgovor na prijetnje Sjeverne Koreje koje SAD već razmatra. Umjesto toga on poziva saveznike da zadržedefanzivni stav i nada se da će Kina sankcijama izvršiti veći pritisak na Pyongyang.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.