Naslovnica Preporuka Teme Preminuo Hugh...

Preminuo Hugh Hefner, ikona pop kulture i mecena jazza

74
PODIJELI

Jučer je u 92. godini preminuo osnivač Playboya Hugh Hefner, kako prenosi BBC. Iz njegove firme javljaju da je preminuo prirodnom smrću u svome domu, Playboyevoj vili blizu Beverly Hillsa.

MARKETING

Osim što stoji iza svjetski najprodavanijeg magazina za muškarce pokrenutog 1953. godine, potrebno je istaknuti i činjenicu da je Playboy bio itekako uključen u glazbenu scenu.

Naime, sam Playboy je sadržavao brojne inovativne članke o jazzu i jazz glazbenicima. Osim što je prvi službeni intervju Playboya onaj s američkim jazz glazbenikom Milesom Davisom, a kasnije između ostalog i s Frankom Sinatrom i Johnom Lennonom, Hefnerovo zanimanje za glazbu izrodilo je još puno toga

#4

Dakle, Hefner je bio strastveni zaljubljenik u jazz, čemu u prilog ide i pokretanje i Playboy Jazz festivala, još davne 1959. godine u Chicagu.

Drugo izdanje festivala održalo se u amfiteatru Hollywood Bowl u Los Angelesu tek 20 godina kasnije, ali do danas redovito svake godine.

Osim toga, svojevremeno su otvoreni i brojni Playboy klubovi od New Yorka, preko Londona i Los Angelesa, u kojima su nastupali poznati jazz glazbenici. Nat King Cole je samo jedan od njih.

Još uvijek se povezujem s jazzom više nego ijednom drugom formom popularne glazbe” – rečenica je koju je Hefner često naglašavao.

Gotovo svaka jazz legenda nastupila je na njegovom festivalu, samo neki od njih su B.B. King, Miles Davis, Etta James, Duke Ellington, Louis Armstrong , Benny Goodman, Count Basie, Joe Williams, Lionel Hampton, Chick Corea, Herbie Hancock, Willie Bobo, Art Blakey, Ray Brown, Stan Getz, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, Freddie Hubbard, Gerry Mulligan, Stevie Ray Vaughan…

Muzika.hr / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.