SportNogometUmro slavni holandski nogometaš Johan Cruyff

Umro slavni holandski nogometaš Johan Cruyff

Danas je u Barceloni nakon teške bolesti borbe sa rakom pluča u 69. godini preminuo jedan od najvećih u svijetu fudbala ikada Johan Cruyff (1947 – 2016).

Na Cruyffovoj stranici izdato je saopštenje u kojem stoji: “S tugom saopštavamo da je Johan Cruyff preminuo nakon žestoke borbe protiv bolesti. Molimo vas da poštujete privatnost njegove porodice tokom ovih teških i tužnih trenutaka”.
Johan Cruyff je tokom igračke karijere najveći trag ostavio nastupajući za Ajax i Barcelonu, kao i za reprezentaciju Holandije. Triput je osvojio Zlatnu loptu (1971, 1973 i 1974). Jedan je od najboljih primjera filozofije totalnog nogometa te se smatra jednim od najboljih igrača svih vremena.

Nakon penzionisanja 1984. uspješno je vodio Ajax i kasnije Barcelonu. 1999., prema statistici IFFHS-a, proglašen je evropskim igračem 20. stoljeća te drugim najboljim svjetskim igračem u istom stoljeću nakon Peléa.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE