ZanimljivostiPrestaju izvoditi The Greatest Show on Earth

Prestaju izvoditi The Greatest Show on Earth

Cirkus “Ringling Brothers” u maju će poslije 146 godina prekinuti da izvodi čuvenu predstavu “The Greatest Show on Earth”, saopćeno je danas.

Jedan od razloga za zatvaranje je smanjena posjeta uz visoke troškove, rekao je Kenneth Feld, direktor kompanije Feld Entertainment, u čijem je vlasništvu cirkus.

“Nije u pitanju samo jedna stvar. Ovo je bila veoma teška odluka za mene i za cijelu porodicu”, izjavio je Feld.

On je rekao da je prodaja karata opala u većoj mjeri od očekivane od maja 2016., kada je kompanija donijela odluku da slonovi ne učestvuju u predstavama.

Kompanija je u subotu uvečer saopćila odluku zaposlenima u cirkusu, poslije predstava u Orlandu i Miamiju, na Floridi.

Dva putujuća cirkusa – Ringling Brothers i Barnum & Bailey – održat će 30 predstava do maja ove godine.

Cirkus s egzotičnim životinjama, jarkim kostimima i akrobatama koji prkose smrti predstavljao je obilježje zabave u SAD-u od sredine 1800-ih godina. Djeca su, međutim, počela biti sve manje zainteresovana za tu vrstu porodične zabave zbog filmova, televizije, videoigrica i interneta.

Porodica Feld kupila je cirkus Ringling 1967. godine, kada je predstava trajala skoro tri sata. Danas predstava traje dva sata i sedam minuta, a najduži segment je tačka s tigrom koja traje 12 minuta.

Slonovi iz cirkusa ‘Ringling Bros’ izveli su svoju posljednju predstavu maja 2016. godine, a odluka da se slonovi povuku iz ovog cirkusa donijeta je dijelom zbog brige aktivista za prava životinja, a dijelom zbog promjene u stavovima Amerikanaca.

Aktivisti koji se bore za prava životinja odmah su pozdravili odluku cirkusa o zatvaranju.

Organizacija za zaštitu životinja PETA saopćila je da ta odluka “najavljuje kraj najtužnije predstave za divlje životinje na planeti”, i pozvala druge cirkuse sa životinjama sa slijede primjer, jer je ovo “pokazatelj promjene vremena”.

PETA i druge grupe dugo su se protivile predstavama u kojima učestvuju životinje.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE