Lokalne TemePozitivno VisokoPrestižna nagrada za Ganić Admira i "Pogled u djedov bunar"

Prestižna nagrada za Ganić Admira i “Pogled u djedov bunar”

Povodom dana grada Sarajeva, 6. aprila,  “Collegium artisticum” je dodijelio nagrade istaknutim i zaslužnim umjetnicima, a jedan od njih je i Visočanin Admir Ganić koji je dobio nagradu za grafiku.

On  je rođen u Sarajevu 1987. godine. Diplomirao je na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, smjer Grafika, u klasi profesora Salima Obralića, gdje je nakon toga završio i postdiplomske studije. Do sada je izlagao na dvije samostalne i mnoštvo kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Prve nagrade u oblasti grafike na Nagradnom konkursu za likovne radove studenata u Mostaru, 2010. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Od 2011. do 2015. radio je kao profesor crtanja u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Trenutno boravi u Sloveniji.

Iako je riječ o Danu grada Sarajeva,  instituciji koja se nalazi u Sarajevu i nagrađenom koji je rođen 1987. u Sarajevu, ova priča se u mnogome dotiče grada Visokog. Admir je odrastao u Visokom gdje je proveo cijeli svoj život sve do nedavnog preseljenja u Sloveniju.

Grafika za koju je dobio nagradu nosi naziv “Pogled u djedov bunar”. Sam naziv nas odvodi u djetinjstvo prepuno mističnih i poetičnih sjećanja koja su vremenom ispolirana i nadopunjena umjetnikovom maštom. Pogled u bunar pruža odraz posmatrača u tamnoj rupi i vlažan zrak koji nas na neki način plaši, ali kada ga se sjećamo sa odmakom od dvadesetak godina, taj bunar postaje portal u neki drugi svijet, u neki paralelni svijet koji smo oduvijek tražili. Admir ga je pronašao i na neki način uvukao nas u djedov bunar.

Obzirom da će svoju izložbu, koja nosi naslov “Scenografija za sevdah”, predstaviti Visočkoj publici krajem augusta mjeseca u sklopu festivala umjetnosti i kreacije “Many Man Show” (MMS), onda nema potrebe za daljnje analiziranje i nametanje vlastitih doživljaja koji samo mogu pokvariti recepciju jednog izuzetno vrijednog i bitnog  umjetničkog opusa u obliku grafika.

Godišnja izložba Collegium artisticum održava se od 1975. godine, posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati, u ime datuma kojem je posvećena i u ime sjećanja na bosanskohercegovačku avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa Collegium artisticum. To je prilika da tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine – Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH), Asocijacija arhitekata (AABiH) i Udruženje likovnih umjetnika (ULUBiH) – zajednički organiziraju izložbu, stvarajući platformu za prezentaciju djela svojih članova. Collegium artisticum je desetljećima najrespektabilniji prikaz likovnog života u Bosni i Hercegovini, izložba koja svojom selektivnošću promovira kvalitet i u znatnoj mjeri, trasira kriterije kreativnog angažmana umjetnika.

 

[1] “Godišnja izložba Collegium artisticum održava se od 1975. godine, posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati, uime datuma kojem je posvećena i uime sjećanja na bosanskohercegovačku avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa Collegium artisticum. To je prilika da tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine – Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH), Asocijacija arhitekata (AABiH) i Udruženje likovnih umjetnika (ULUBiH) – zajednički organiziraju izložbu, stvarajući platformu za prezentaciju djela svojih članova. Collegium artisticum je desetljećima najrespektabilniji prikaz likovnog života u Bosni i Hercegovini, izložba koja svojom selektivnošću promovira kvalitet i u znatnoj mjeri, trasira kriterije kreativnog angažmana umjetnika.”


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE