BiHPrevent ulazi na njemačko tržište namještaja vrijedno 80 milijardi eura!

Prevent ulazi na njemačko tržište namještaja vrijedno 80 milijardi eura!

Poslovnu zajednicu BiH prilično je iznenadila vijest da je vodeći proizvođač autodijelova u regiji, sarajevski Prevent, preuzeo njemačku firmu Machalke i najavio ulazak u biznis s proizvodnjom namještaja. Tim prije što je akvizicija protekla diskretno, bez ikakvih prethodnih nagovještaja i medijske pompe. Vijest je lansirana tek nakon što je transakcija okončana, kada je na oficijelnim stranicama Preventa objavljen javni poziv direktora firme Machalke Huberusa Klaesa, kojim je pozvao proizvođače namještaja u BiH na poslovnu suradnju upućujući ih na kontakt s novim vlasnikom firme, sarajevskim Preventom.

STUDIOZNA PRIPREMA AKVIZICIJE

Detalji transakcije još su uvijek nepoznati, pored ostalog i zbog toga što je operaciju preuzimanja Machalke vodio vlasnik Preventa Nijaz Hastor iz svog centralnog ureda smještenog u Wolfsburgu i što je tek najuži tim njegovih suradnika u Sarajevu bio upoznat s cijelim planom. Među njima su Amir Jazvin, predsjednik uprave Prevent grupacije u BiH, i Adnan Smailbegović, direktor Preventove proizvodne divizije, koji su za Slobodnu Bosnu otkrili najvažnije detalje ambicioznog poslovnog plana Preventovog ulaska u biznis s proizvodnjom namještaja.

Mada se na prvi pogled ne čini tako, ulazak Preventa u biznis s namještajem detaljno je planiran i pripreman skoro četiri godine unazad, kada je u Visokom osnovan relativno mali proizvodni pogon pod nazivom Prevent interion, specijaliran za izradu interijera brodova i jahti, i kada je Preventova tvornica kože, također u Visokom (Prevent Leder) uspostavila čvrstu poslovnu suradnju s Ikeom, globalnim liderom u proizvodnji i plasmanu namještaja. Preventova kožara spada u red najvećih i najmodernijih pogona za preradu prirodne kože na prostoru jugoistočne Evrope, s dnevnim kapacitetom od 3.000 koža.

No, ono po čemu se Pereventova kožara razlikuje od većine ostalih u Evropi jest proizvodnja ekološki prihvatljive kože bez upotrebe kroma koji je štetan za ljudsko zdravlje. Koža „krom free“ zadovoljava najviše ekološke standarde zapadne Evrope i namještaj od ove kože potpuno je potisnuo jeftini namještaj s Dalekog istoka koji ne zadovoljava suvremene ekološke standarde. To je i opredijelilo švedsku Ikeu da kožu za presvlačenje namještaja kupuje u BiH ( 50.000 kvadratnih metara godišnje) a ne na Dalekom istoku, gdje je neuporedivo jeftinija.

Osim moderne kožare, Prevent je također u Visokom instalirao velike tkalačke strojeve za proizvodnju platna. Riječ je o impresivnim kapacitetima dovoljnim za proizvodnju 10 miliona kvadratnih metara platna godišnje, što višestruko prevazilazi trenutne potrebe Preventa u proizvodnji automobilskih prevlaka.

(Integralni tekst pročitajte u printanom izdanju Slobodne Bosne, od četvrtka, 4.maja)


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE