SvijetPrijetnja bombom u Gaggenau gdje je otkazan skup podrške Erdoğanu

Prijetnja bombom u Gaggenau gdje je otkazan skup podrške Erdoğanu

Gradska kuća u Gaggenau, njemačkom gradu gdje je otkazan skup na kome je trebalo da govori turski ministar, evakuisana je u petak poslije pretnje bombom.

“Danas oko 7.30 telefonski je upućena prijetnja bombom a sagovornik je kao razlog naveo otkazivanje skupa sa turskim ministrom pravde”, rekao je za France press gradski zvaničnik Diter Zpanagel.

Zgrada je evakuisana i policija pretražuje, naveo je on.

Turski ministar pravde Bekir Bozdağ otkazao je u četvrtak posjetu Njemačkoj zbog toga što je otkazan skup u Gaggenau, na jugozapadu zemlje.

On je trebalo da govori u prilog turskom referendumu za proširenje ovlaštenja predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Zbog tog otkazivanja mitinga, turske vlasti pozvale su njemačkog ambasadora u Ankari da mu ulože protest.

Gradonačelnik Gaggenaua Michael Pfeiffer rekao je u petak za njemačku televiziju da “polaze od pretpostavke da postoji direktna veza između otkazivanja skupa i prijetnje”.

Oko otkazivanja skupa izjasnio se u petak i turski ministar spoljnih poslova Mevlüt Çavuşoğlu koji je optužio Njemačku da radi na tome da ne uspe referendum o jačanju ovlaštenja turskog predsjednika time što otkazuje skupove podrške turske dijaspore u Njemačkoj.

“Oni ne žele da Turci vode kampanju, rade na tome da pobjedi ne. Žele da spriječe nastanak jedne jake Turske”, rekao je Çavuşoğlu u Ankari.

Grad Gaggenau povukao je dozvolu Uniji turskih evropskih demokrata za sinoćnji skup ocijenivši da ni sala, ni parking ni pristupni putevi nisu odgovarajući da prime očekivan broj ljudi.

Istovremeno su gradske vlasti Kelna, na zapadu Njemačke, također navele da će odbiti da daju dozvolu za miting te turske grupacije u nedjelju, na kome treba da učestvuje turski ministar ekonomije.

U Njemačkoj živi tri miliona Turaka, i to je najveća turska dijaspora na svijetu, i značajno izborno telo za turskog predsjednika.

Tenzije između Njemačke i Turske porasle su u posljednje vrijeme a najnoviji sukob je oko pritvaranja dopisnika njemačkog lista Die Welt u Turskoj pod optužbo da je vršio “terorističku” propagandu.

Njemačka međutim i dalje smatra Tursku nezaobilaznim partnerom, pošto je uloga Ankare prema njoj presudna u zaustavljanju priliva migranata u Evropu.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE