Naslovnica BiH Kultura Prioritet je ...

Prioritet je sačuvat atribut Sarajeva kao festivalskog grada

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković održao je danas sastanak sa Edinom Papo, Aidom Abadžić – Hodžić, Harisom Pašovićem, Dinom Mustafićem, Danijelom Žontarom, Damirom Uzunovićem i Amirom Vukom – Zecom na kojem su razgovarali o aktuelnoj situaciji u oblasti kulture.

49
PODIJELI

“Kultura u Sarajevu mora imati budućnost, iako se mi nalazimo u jednoj paradoksalnoj situaciji. Ona je jedna od najuspješnijih društvenih grana u BiH, i to zahvaljujući entuzijazmu naših umjetnika, koji kreiraju izvanredna djela u svim umjetničkim disciplinama, gostuju mnogo u regionu i širom svijeta. Tu su i festivali poput MESS-a, Sarajevo film festivala, Balet festa i drugih zbog kojih smo  kao jedan mali grad uspjeli da postanemo važno mjesto na kulturnoj mapi svijeta. Istovremeno, mi imamo mnogo problema. Jedan do njih je konstantno smanjenje ionako malog budžeta za kulturu na svim razinama vlasti”, naveo je na početku ovog sastanka reditelj Pašović.

Po njegovim riječima, lako se može dokazati da kultura s najmanjim investicijama, donosi najveće rezultate u našem drušvu, ali uprkos tome, kulturnim institucijama se smanjuju budžeti pa uslovi za rad nisu adekvatni, a evidentan je problem nedostatka kadrova, adekvatnih muzejsko-galerijskih prostora, zbog čega je neophodno odrediti realne prioritete u kulturnom razvoju.

Svi učesnici sastanka su konstatovali kako je potrebno sistemski riješiti ove probleme, te nastojati uvezati sve oblasti umjetnosti s ciljem jačanja našeg kulturnog imidža.

Vrlo je važno i da se naši umjetnici povežu sa ljudima iz regiona, jer je zatvorena sredina sinonim za amaterizam, čime se gubi na kvalitetu i profesionalizmu, konstatovano je na današnjem sastanku.

konakovic-kulturni-radnici-2

“Sarajevo je uvijek bilo prepoznatljivo i po baletu, koji danas  nema ni scenu, ni kadar, a ni viziju”, istakla je Papo ovom prilikom.

Dodala je da je potrebno omogućiti dodatnu edukaciju, tačnije treninge koje će raditi svjetski stručnjaci za aktivne plesače i plesačice, što je neophodno ukoliko se želi raditi na razvoju baleta, pa i razmišljati o savremenom plesu koji u svijetu sve popularniji.

Festivali su brendovi, koji po mišljenju učesnika današnjeg sastanka, ne bi trebali da ovise od pojedinaca, već bi se toj ulozi trebalo pridružiti cjelokupno društvo.

Premijer Konaković je najavio da će do juna ove godine Vlada Kantona Sarajevo uvesti novi način funkcionisanja univerziteta, uz novu raspodjelu novca, prema kojoj će budžetska sredstva pratiti stvarne potrebe za školovanje budućih kadrova.

“Tu će se moći bolje pozicionirati akademije koje spadaju u kreativnu industriju koja danas u svijetu obrće ogroman novac, a to je upravo jedan od razvojnih potencijala Kantona Sarajevo. To će u startu pomoći ljudima iz vaše branše, a planiramo vam ponuditi i prostore koji su vlasništvu Kantona koji mogu poslužiti kao izložbeni prostor za određene kreativne radionice”, istakao je premijer Konaković.

Mladim ljudima koji žele studirati specifična zanimanja bi, po mišljenu učesnika sastanka, trebalo bi ponuditi stipendije kako bi se školovali na nekim od svjetskih priznatih akademija.
Mustafić je naglasio da je prioritet sačuvati atribut Sarajeva kao festivalskog grada koji je do njega došao mukotrpnim radom njegovih umjetnika.

“Baš zbog toga smo kosmopolitski grad koji ima specijalne relacije s Evropom. Svi festivali, uključujući i književne moraju imati kontekst evropske integracije, a sve s ciljem razvoja Sarajeva kao regionalnog kulturnog centra”, rekao je Mustafić.

konakovic-kulturni-radnici-3

Naveden je i problem prostora za održavanje festivala, zbog čega je potrebno naći jedan multimedijalni festivalski prostor, koji bi bio smješten u Kampusu Univeriteta u Sarajevu.

“Za dva mjeseca prihod od boravišne takse novoformirane Turističke zajednice iznosi sto hiljada maraka, a mi planiramo ta sredstva usmjeriti za festivalski fond. To ćemo realizovati uz vašu pomoć i jasne kriterije šta je to što će moći imati predznak festivala. Insistirat ćemo da to budu projekti koji će ili dovesti ljude u Kanton Sarajevo ili ga promovisati u regionu”, potcrtao je premijer Konaković.

Dogovoreno je da će za petnaest dana biti organizovan novi sastanak na kojem će svi učesnici današnjeg sastanka, a svako iz svoje oblasti, doći sa konkretnim prijedlozima.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.