Naslovnica ZDK Kultura Pripreme pred...

Pripreme pred četvrti CABARET WINTER FEST

31
PODIJELI

Pripreme pred četvrti, jedini tradicionalni zimski festival u gradu u organizaciji braće Petrović.

MARKETING

CABARET WINTER FEST predstavlja jedini zimski festival u Gradu Zenici, te kao takav ima za cilj oživjeti zimsku čaroliju I građanima ponuditi zanimljiv sadržaj u hladnim zimskim dana. Ideja o pokretanju CABARET WINTER FEST-a javila se 2013. godine, kada je prvi put organiziran ovaj festival, ali tada pod nazivom “Snježna kraljica-Zenica 2013.”

2013. godine, građani Zenice imali su po prvi put priliku da u svome gradu dožive zimi sličnu zimama koje imaju veliki gradovi. Te godine ponudili smo mnoštvo bogatog kulturno-zabavnog sadržaja za sve, a krajnji cilj je bio očivanje kulturne baštine, kao I razne aktivnosti usmjerene na pomoć osobama sa invaliditetom, posebnim potrebama, kao I rad sa djecom I odraslima za zaštitu mentalnog zdravlja. Oživjeli smo Trg Bosne I Hercegovine, održali mnogobrojne radionice za djecu I mlade, te promovisali I podržali razna udruženja I samostalne umjetnike.

2015. godine održan je drugi po redu zimski festival “Snježna kraljica-Zenica 2015.”, u okviru koga smo građanima našega grada, ali I cijele Bosne I Hercegovine, pružili još sadržajniji program nego na prethodnom festivalu. Pružili smo priliku umjetnicima, ne samo iz Zenice, nego I iz drugih gradova BiH I regiona. Uspjeli smo darovati našem gradu bar dio zimske čarolije u svom sivilu I problemima. Drugi festival, budući da je prethodni bio samofinansirajući, od svih ministarstava, gradske uprave I Vlade ZDK, dobijamo samo podršku ministra Nurđehana Šahinovića, min.za rad, socijalnu politiku I izbjeglice.

2016. godine održan je treći po redu festival, ali ovoga puta pod drugim imenom, “CABARET WINTER FEST”, jer smo pored tradicionalne Zeničke manifestacije, stekli tendenciju da postanemo ozbiljan regionalni festival. Ozbiljnost festivala je prepoznalo I Bosansko narodno pozorište Zenica, koje je bilo prijatelj festivala I ustupilo sve svoje scene za održavanje programa. Treća godina festivala, pored najveće pisjećenosti do sada I učesnika iz svih dijelova Bosne I Hercegovine, imala je rekordnih 146 učesnika iz svih branši kulture, gdje smo uspjeli uraditi I baletno-muzički performans, sa balerinama iz Zenice. Također, uradili smo do sada najveću izložbu Zeničkih slikara, sa njih oko 20, sa preko 200 djela, kao I po prvi put na našim prostorima, izložbu osoba sa posebnim potrebama iz uduženja roditelja sa posebnim potrebama Zvijezda Zenica, gdje smo u suradnji sa Vladim ZDK, na čelu sa tadašnjom predsjedavajućom skupštine Draženkom Subašić, slike izložili I zgradi Vlade, koje smo prodali I sredstva uplatili udruženju. Podršku smo, pored ministra Nurđehana, koji je zvanično I prijatelj festivala, dobili I od Gradske uprave Zenica, sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, kao I portal ZENICABLOG, koji je svaku godinu generalni medijski pokrovitelj.

Grad Zenica je godinama uskraćen za konkretne I kvalitetne zimske programe, a kako je poznato, sva dešavanja u zimskim danima su svedena na minimum.

Festival se održava na na tri lokacije, na Trgu BiH, u ljetno-zimskoj bašti Cabaret cluba, u samom Cabaret clubu te na scenama BNP-a. Poredovih lokacija, planirano je uključivanje I institucija iz cijeloga grada iz oblasti kulture, te održavanje određenih tematskih programa u njihovim prostorijama.

Ove godine idemo sa još većim ciljem.

Želimo da Zenička zima bude u ravni sa drugim Evropskim gradovima. Pružit ćemo našim dragim Zeničanima još bolji I kvalitetniji program, mnoštvo radionica za djecu i mlade, kao I one sa posebnim potrebama, kojima bude posvećen svaki festival, a ove godine, pored rada sa njima, osnovni će nam biti ukazati na prijeko potreban dnevni centar za odrasle osobe sa posebnim potrebama, gdje trenutno imaju samo privremeni.

Uskoro radimo prezentaciju projekta, gdje ćemo pozvati sve potencijalne prijatelje I sponzora, da nas podrže u našoj ideji I skupa sa nama nastave raditi na velikom zimskom festivalu.

Visoko.co.ba/Zenicablog.com

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.