ZDKPolitikaPrivrednici ZDK iznijeli svoje probleme Izetbegoviću, Zvizdiću i Novaliću

Privrednici ZDK iznijeli svoje probleme Izetbegoviću, Zvizdiću i Novaliću

Izetbegović je, nakon sastanka, izjavio kako su privrednici imali priliku govoriti o svojim problemima i dati sugestije šta federalna Vlada može uraditi za njih.

“Ovo je bio jedan interaktivni sastanak na kome su privrednici imali 90 posto minutaže. Saslušali smo njihove primjedbe i prijedloge koje se ponajviše odnose na ono što može uraditi Federalna vlada i mislim da su dobili kvalitetne odgovore od gospodina Novalića, a saradnja će se nastaviti. Dobre ideje smo dobili u vezi s toplifikacijom, jer postoji jedna ideja da se krene u toplifikaciju koja bi otvorila mnogo mjesta u industriji i građevinarstvu. Nastavit ćemo saradnju i s biznismenima i ljudima iz ArcelorMittala koji su imali mnogo ideja, ali je sat vremena bilo malo da se uđe u detalje”, rekao je Izetbegović.

izetbegovic-2017

Premijer Federacije BiH Novalić je objasnio da privrednici u BiH najčešće imaju pitanja u vezi s Pravilnikom o oporezivanju toplog obroka, ukidanju poreza na dobit izvoznicima, Zakonu o porezu na dohodak i Zakonu o doprinosima.

“Ja sam zadužen za servis privrednika, njih većinu i znam i gotovo po istoj formuli se u pet kantona spominju iste stvari, jedno je Pravilnik o oporezivanju toplog obroka sa 2 na 1 posto, drugo je ukidanje poreza na dobit izvoznicima i reinvestiranje, treće je Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima. To je izazvalo određene strahove, a Pravilnik će biti ukinut samim prihvatanjem Zakona o doprinosima koji smo usvojili prije neki dan u Mostaru i ide u proceduru. Što se tiče Zakona o finansijskom poslovanju, tu postoji problem osiguranja plaćanja putem avalirane mjenice što je složeno i rekli smo to popraviti. Što se tiče Zakona o dobiti, otpustit ćemo član 36 i 37 o porezu na dobiti dopuštanjem da se neograničeno reinvestira. U Zakonu o dohotku, kao ključni zakon reformske agende, smo otklonili neke pogrešne informacije”, rekao je Novalić.

novalic-zenica

Na pitanje novinara o prodaji “Sarajevo Osiguranja”, stanju u “Željezari” Zenica, zavidovićkoj “Krivaji” te “Autocestama FBiH“, premijer Novalić rekao je kako je Parlament donio odluku o prodaji, a ne premijer.

“Ne prodajem ja ‘Sarajevo Osiguranje’, 2012. godine je Parlament donio odluku o prodaji, a Vlada usvaja Agenciji za privatizaciju plan, a ona odlučuje bez našeg utjecaja i odlučuje šta može privatizirati. Agencija kao samostalna institucija je donijela odluku i mi smo usvojili. Vlada, a ne premijer, i ja potpisujem sve odluke. Tražiti od mene da poništim odluku je protuustavno, odluku može poništiti samo Vlada“, rekao je Novalić.

Za zeničku “Željezaru“ i zavidovićku “Krivaju“ rekao je kako su to dva problema u ZDK, dok ih je u Tuzli bilo 12.

“Vlada FBiH percipira dva velika problema na području ZDK. ‘Krivaja’ je u sudskom postupku pa ne možemo tu pristupiti, ali smo donijeli odluku od 3.100.000 KM da uvežemo staž za uvezivanje 152 čovjeka u Krivaji kako bi snizili tenzije. Željezara je u boljoj situaciji, mi smo odobrili prodaju u maloj privatizaciji za prodaju terminala, a strategija nam je dokapitalizacija, dopustiti da se to proda i da se otpreme ljudi, a ostavimo one koji rade za Mittal”, dodao je Novalić.

Na pitanje novinara o kreditnoj nesposobnosti “Autocesta FBiH“, Novalić je rekao kako se moraju donijeti nove akcize.

“Akcize su poruka kreditorima da se možete zadužiti u sljedećih 20 godina za, naprimjer, 3 milijarde jer će akcize sigurno vratiti taj novac. Nije problem kada ćemo skupiti novac od akciza, nego kada će one biti operativne. Tad je moguće zaduživati se za autocestu, a Autoceste su postale kreditno nesposobne, jer je intezivna gradnja unaprijed do 2019. godine potrošila potencijal od akciza i ne možemo dalje bez novih akciza”, rekao je Novalić.

zvizdic-zenica

Zvizdić je istakao kako je ZDK ozbiljna baza za dalji razvoj ekonomije BiH te da je to kanton s vjerovatno najvećim izvozom u proteklom periodu.

“Nama je najvažniji susret s privrednicima. Imaju li primjedbe i sugestije za poboljšanje ekonomskog života u BiH i ekonomskim razvojem BiH i šta trebamo uraditi da napravimo bolji ambijent za investitore i da se fokusiramo na zapošljavanje prvenstveno mladih ljudi. Vlada ZDK je u zadnje dvije godine stvorila ambijent i ostvarili su zapošljavanje oko 7.000 ljudi, i ZDK je ozbiljna privredna baza. Svako će preuzeti obaveze iz spektra svojih nadležnosti”, rekao je Zvizdić.

vedad-sestic

Vedad Šestić, direktor zeničkog sajma “ZEPS” rekao je kako se očekuju poboljšanja.

“Kako je premijer nagovijestio, očekujemo poboljšanja, puno toga je već riješeno i doneseno. Ono što je možda važnije jeste da u narednom periodu, u ovom periodu koji slijedi, pokušamo promijeniti što nam ne odgovara. Puno toga nije dobro, treba promijeniti, ali mislim da svako od nas sa svog aspekta može doprinijeti ono što njemu lično ne odgovara i smatramo pogrešnim što ćeščim razgovorima s predstavnicima Vlade da donesemo na poboljšanja”, rekao je Šestić.

Sastanak člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, premijera Vlade FBiH Fadila Novalića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića i premijera ZDK trajao je oko sat vremena, a bio je zatvoren za medije.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE