ZDKProblemi radnika zeničke Željezare i dalje bez rješenja

Problemi radnika zeničke Željezare i dalje bez rješenja

Aktivnosti koje su trebale osigurati stabiliziranje stanja u zeničkoj Željezari dogovorene  prilikom boravka nadležnog federalnog ministra u ovoj kompaniji samo su prazna obećanja smatraju u Sindikatu Željezare. Sve dogovorene mjere su i dalje na čekanju zbog čega u Sindikatu pripremaju nove proteste pred sjedištem Vlade Federacije.

Ne nazire se rješenje problema  sa kojima se suočavaju radnici zeničke „Željezare“, iako su prije 20-ak dana njihovi predstavnici sa predstavnicima nadležnih federalnih institucija utvrdili  konkretne mjere.

„Radnici su nezadovoljni, dobro su nezadovoljni i s pravom su nezadovoljni, mislim da se postavlja jedno pitanje da li imamo dosta pogrešnih ljudi na jako važnim mjestima jer nemaju sluha“, rekao je Midhat Isaković, predsjednik sindikalne podružnice „Ishrana“  u „Željezari“ doo Zenica.

U „Željezari“ još čekaju na poziv za sastanak sa federalnim pravobraniteljem u vezi sa statusom  imovine u krugu Arcelor Mittala, nema naznaka da bi kapaciteti „Željezarine“ organizacione jedinice „Ishrana“  mogli biti angažirani za prirpemu hrane rudarima, kao što  se ne zna da li će i kada iz federalnog budžeta biti osigurano 500.000 maraka za zbrinjavanje radnika koji su u Željezari tehnološki  višak. Ove kratkoročne mjere bi trebale osigurati preživljavanje preduzeća, kažu u Sindikatu, za njegov  opstanak potrebno je imovinu koja je pod hipotekom Porezne uprave staviti u funkciju.

„Ako se imadne volje od strane ovih koje sam naveo, Vlade Porezne uprave tad bi se mogli problemi Željezare riješiti, međutim, ako uskoro ne budu ovi problemi riješeni najavljujemo ponovo  proteste pred Vladom, kad će to biti odbor Sindiklata donijeće konačnu odluku“, ističe Esad Skomorac, predsjednik Sindikata „Željezara“ doo Zenica.

Podsjećamo, radnici „Željezare“ protestirali su pred sjedištem Vlade i polovinom prošlog mjeseca, nakon čega je uslijedio niz sastanaka i dogovora sa predstavnicima nadležnog federalnog Ministarstva ali ne i konkretnih poteza u realizaciji zahtjeva na kojima su insistirali radnici ovog preduzeća.

visoko.ba/federalna.b


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE