Naslovnica ZDK Kultura „Prodanim smi...

„Prodanim smijehom“ u 68. umjetničku sezonu BNP-a

32
PODIJELI

Premijerna izvedba lutkarske predstava za djecu uspješnog bugarskog reditelja Darka Kovačovskog, koji je magistrirao lutkarstvo i koji je do sad režirao u poznatim bugarskim, makedonskim, srpskim i bosanskohercegovačkim pozorištima, odigrana je 23. septembra/rujna na Maloj sceni „Žarko Mijatović“, a svoje prvo reprizno izvođenje predstava je imala 24. septembra/rujna, također, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, čime je zvanično počela 68. umjetnička (pozorišna i koncertna) sezona u BNP-u.

MARKETING

Predstava „Prodani smijeh“ nastala prema motivima istoimenog romana Jamesa Krüssa i priča je o dječaku Timu, koji pada u iskušenje da proba svoj osmijeh za jednu bombonu. U susretu sa starim gradskim Satom biva upozoren da je ugovor koji je sklopljen sa Vjetropirom nepovoljan za Tima i da je prevaren i iskorišten. Rađa se želja za povratkom prodanog osmijeha, ali se susreće sa još jednim iskušenjem, a to je vještica Ognjenoga. Ona skuplja dječije osmijehe da bi ih iskoristila za svoje egoistočne ciljeve – dječiji osmjesi su njen eliksir mladosti.

Scenografiju i kostimografiju ove predstave potpisuje Nađa Vasileva, a u predstavi igraju profesionalne glumice i glumci iz ansambla BNP-a: Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Ermina Kurevija, Siniša Vidović i Zlatan Školjić.
Svoju sarajevsku premijeru, predstava „Prodani smijeh“ će imati 8. oktobra/ listopada u okviru programa za djecu Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Mali MESS.

 

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

 

 

 

 

Visoko.co.ba/Rtvze.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.