Naslovnica Svijet Amerika Produbljivanj...

Produbljivanje političke krize u Brazilu zbog snimaka razgovora o podmićivanju

Politička kriza u Brazilu u četvrtak se naglo produbila zbog navoda o korupciji koji bi mogli ugroziti položaj predsjednika Michela Temera, potkopati reforme čiji je cilj oporavak ekonomije od recesije i ostaviti najveću državu u Latinskoj Americi bez rukovodstva.

44
PODIJELI

Dionice su u četvrtak naglo pale, oba doma Kongresa su otkazala sjednice, a ured predsjednika Temera otkazao je njegove planirane aktivnosti nakon što su novine Globo objavile da je snimljen kako odobrava mito bivšeg zastupnika, izvještava AP.

Planirani su protesti u nekoliko gradova, a političari opozicije su na Twitteru i lokalnim televizijskim kanalima pozvali Temera da da ostavku ili da bude zbačen, tvrdivši da njegova vlada više nije legitimna.

Skandal je eskalirao u četvrtak u zoru kada je policija pretražila dom u Riju i ured u Braziliji koji pripadaju senatoru Aeciju Nevesu, koji je 2014. godine zamalo osvojio predsjednički mandat i koji je planirao da se ponovo kandidira iduće godine.

Neves je pod istragom u više slučajeva korupcije povezanih s podmićivanjem političara.

Novine Globo su srijedu navečer objavile da je Neves snimljen kako traži od direktora kompanije za preradu mesa JBS Joesleya Batiste da plati 700.000 dolara za njegovu odbranu u istrazi slučaja podmićivanja političara zbog koje je nekoliko biznismena i političara završilo u zatvoru. U četvrtak je najviši sud u ovoj državi do daljnjeg suspendirao Nevesa.

Globo je također objavio da je Batista snimio Temera kako odobrava mito kojim bi se “utišao” bivši predsjedavajući donjeg doma Kongresa Eduardo Cunha.

Ukoliko autentičnost snimka bude potvrđena, ona bi mogla uništiti Temera.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.