SvijetAmerikaProdužena blokada Trumpove zabrane

Produžena blokada Trumpove zabrane

Američki savezni sudac na Havajima produžio je na neodređeno vrijeme suspenziju nove zabrane putovanja koju je izdao predsjednik Donald  Trump.

Presuda sudije Derricka Watsona znači da Trump ne može  provoditi zabranu ulaska u zemlju putnicima iz šest većinski muslimanskih zemalja dok se ona razmatra na sudu.

Američka savezna država navodi u tužbi da bi to naškodilo turizmu i njenoj sposobnosti da prima strane studente i radnike.

Predsjednik Trump tvrdi da njegova revidirana zabrana putovanja ima za cilj spriječiti teroriste da ulaze u Sjedinjene Države.

Sudac Watson donio je presudu u srijedu navečer nakon što je saslušao argumentaciju pravnih zastupnika savezne države Havaji i američkog ministarstva pravde.

Sudac je pretvorio svoju raniju presudu o privremenom ograničenju zabrane u preliminarnu odluku koja bi imala trajniji efekt.

Izvršna uredba predsjednika Trumpa od 6. marta uvela je 90-dnevnu zabranu ulaska osobama iz Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena i 120-dnevnu zabranu ulaska izbjeglicama.

Ranija verzija uredbe, objavljena krajem januara, izazvala je konfuziju i proteste, a blokirao ju je sudac u Seattleu.

Ostali sudovi širom SAD izdali su različite presude o revidiranoj Trumpovoj zabrani, dok je sudac u Marylandu blokirao dio zabrane u ovom mjesecu.

Trump se požalio na “prekoračenje sudačkih ovlasti bez presedana” i obećao je da će insistirati na svojim principima “koliko god bude trebalo”.

Očekuje se da će žalba protiv odluke suca s Havaja biti upućena Devetom oblasnom žalbenom sudu – istom sudu koji je u februaru saopćio da neće blokirati presudu suca iz Seattlea da ukine prvobitnu zabranu putovanja.

Na osnovu revidirane uredbe, građani iz zemalja obuhvaćenih prvobitnom zabranom od 27. januara – Irana, Libije, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena – još jednom će biti predmetom 90-dnevne zabrane ulaska u SAD,

Irak je uklonjen s liste jer je njegova vlada osnažila nadzor viza i diobu podataka, saopćili su zvaničnici Bijele kuće.

Revidiranom uredbom također se ukida neograničena zabrana ulaska svim sirijskim izbjeglicama i predviđa se da vlasnici Zelene karte (sa zakonskom stalnom dozvolom boravka u SAD-u) navedenih zemalja neće biti pogođeni mjerom, prenosi BBC.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE