Naslovnica ZDK Privreda Projekt Ekono...

Projekt Ekonomskog fakulteta u Zenici i domaćih drvoprerađivača

51
PODIJELI

Osam drvoprerađivačkih kompanija i Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici u narednih 15 mjeseci zajednički će realizirati projekt COBETS. Cilj ovog projekta, koji je finansiran sredstvima iz zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini i ima ukupnu vrijednost 13 miliona eura, je poboljšati konkurentnost kompanija i pripremati ih kroz edukaciju rukovodstava za izlazak na strana tržišta.

MARKETING

Mjesto na probirljivom stranom tržištu domaći drvopreradivači traže i kroz specijalizirane programe obuke za menadžmente malih i srednjih preduzeća, koja su trenutno okosnica ove industrijske grane. Projekt COBETS, čiji je cilj poboljšanje kompetencija i edukacija menadžmenta, ali i jačanje konkurenstnosti kompanija, u ZDK-u zajednički realiziraju Ekonomski fakultet Zeničkog univerziteta i osam drvoprerađivačkih kompanija.

“Drvoprerađivački sektor u ZDK-u je uglavnom izvozno orijentisan, što smo shvatili kao jednu komparativnu prednost da se postojeće stanje dodatno unaprijedi, a da se time poboljšaju i kompetencije onih koji participiraju u tom sektoru, te kroz to omogući i transfer neophodnih znanja, uključujući i certifikaciju i brendiranje proizvoda”, pojašnjava Alaudin Brkić, dekan Ekonomskog fakulteta UNZE.

Ovaj projekt finanisran je iz programa Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, a među korisnicima je i žepačka kompanija „Prograd“, koja upošljava oko 150 radnika.

“Učešće u ovakvom projektu može nam pomoću u poboljšanju poslovanja i boljeg pozicioniranja preduzeća na tržištu. Također mislimo da nam saradnja sa Ekonomskim fakultetom UNZE kroz projekat COBETS može pomoći u jačanju i podizanju nivoa konkurentnosti”, naglašava privrednik Elvedin Badnjar.

Pravila poslovanja s članicama Evropske unije su nerijetko nepoznanica domaćim drvoprerađivačima, oni nemaju sistemsku podršku akademske zajednice i nadležnih institucija i prepušteni su sami sebi. Utoliko je važnije da se kroz ovaj i slične projekte osigura njihovo povezivanje sa stručnjacima koji im mogu pružiti potrebnu pomoć za zajednički nastup na stranom tržištu.

Federalna.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.