Promocija knjige Ahmeda Burića / “Čovjek sebi smije dozvoliti sve osim da nije slobodan”

904

“Čovjek sebi smije dozvoliti sve osim da nije slobodan”, rekao je Ahmed Burić na sinoćnjoj promociji svoje knjige “Devet i po”.

Ugodni prostor knjižare “Buybook” u centru Sarajeva bio je maleni za sve prijatelje, kolege, poštovaoce pjesnika, pisca, novinara, prevodioca i kolumniste portala Radiosarajevo.ba Ahmeda Burića.

Književnik Mustafa Zvizdić za knjigu kazao je da “djetinjstvo, mladost, socijalističko i Kalajevo Sarajevo, te naročito muzika i sve vezano za nju, čine opsesivne motive Burićevih priča”. One čine antologijski iskorak u savremenoj bh. prozi.

Na promociji su bili i književnici Faruk Šehić i Mile Stojić.

devet_i_po.JPG -

“U ovoj knjizi nema nijedan savjet za bolji život, nema nikakva preporuka kako bi se moglo ili trebalo živjeti, ništa o feng shuiju, jutarnjoj maski za lice od krastavaca, đumbira i kreme od brazilskog jazavca. Nema čak ni recept kako da se ponašate u odnosu na partnera/icu za kojeg ste primijetili da nosi mobitel u WC i otamo šalje tajne poruke. Ovo je zbirka priča čiji je zadatak da ne brblja, da ne muči čitatelje, nego da pokuša napraviti neki prostor koji nije kontaminiran svakodnevicom”, kazao je Ahmed Burić o Devet i po.

 

O autoru:

Ahmed Burić rođen je 1967. godine u Sarajevu. Pjesnik, novinar, prevodilac. Objavljivao je u svim najvažnijim medijima Jugoistočne Evrope. Tekstovi su mi prevođeni na njemački, engleski, češki, slovenski, francuski, španjolski. Među njegove najvažnije radove ubrajaju se knjige: Bog Tranzicije (2004), Posljednje suze nafte i krvi (2010) i Maternji jezik(2014).

Autor je knjige eseja Od Ivana do Azize.

Živi u Sarajevu i član je muzičke grupe Kablovi.

visoko.ba/radiosarajevo.ba