ZanimljivostiPronađena još jedna planeta na kojoj bi moglo da bude života

Pronađena još jedna planeta na kojoj bi moglo da bude života

“Nismo mogli da pronađemo bolje mjesto u potrazi za dokazima postojanja života van Zemlje”, rekao je o tom otkriću koautor studije Džejson Ditman iz Centra Harvard-Smitsonijan za astrofiziku u Kembridžu, SAD.

Ta čudesna planeta, nazvana “LHS 1140b”, u orbiti je jedne zvijezde u sazvježđu Kita, udaljenom od Zemlje 40 svjetlosnih godina, odnosno 378.400 milijardi kilometara.

Ta planeta nije prva “rođaka” Zemlje koju su astronomi otkrili, ali “ima mnogo prednosti”, rekao je Havijer Bonfis koji priznaje da je “veoma uzbuđen” zbog ovog otkrića.

Orbita te “egzoplanete” je u nastanjivoj zoni orbite oko zvijezde, odnosno na “pravoj udaljenosti od nje, što bi omogućilo da na površini ima vode u tečnom obliku, što je neophodno za život”, rekao je Ditman.

Ta planeta ima prečnik 1,4 puta veći od prečnika Zemlje i šest puta veću masu, a astronomi su zaključili da je stjenovita, kao i Zemlja.

“Nadamo se da ima atmosferu”, rekao je Havijer Bonfis, astronom Naučne opservatorije Univerziteta u Grenoblu.

Da bi eventualno našli život, naučnici traže planete slične Zemlji i februara ove godine su saopštili da su otkrili sedam takvih planeta, od kojih je moguće da na površini tri ima vode u tečnom stanju.

Te planete kruže oko patuljaste zvijezde nazvane “Trapist 1”, a novotkrivena planeta “LHS 1140b” ušla bi “u vrh te tabele”, objavili su naučnici.

b92.net/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE