Dražen Ričl, poznati kao Zijo, jedan od osnivača i prvi frontmen grupe Crvena jabuka, preminuo je na današnji dan 1986. godine nakon teške saobraćajne nesreće.

Dražen je kobnu saobraćajnu nesreću doživio kada je imao svega 24 godine, ali do tada je pokazao brojne talente i sklonosti prema muzici, glumi, ali i novinarstvu koje je studirao nakon završene Druge gimnazije u Sarajevu.

Bio je jedan od osnivača kulturnog pokreta Novi primitivizam početkom 1980-ih godina u Sarajevu, u čijem osnivanju su učestvovali Branko Đurić, Zenit Đozić, Elvis J. Kurtović (Mirko Srdić), Nele Karajlić (Nenad Janković), Boris Šiber i Sejo Sexon (Davor Sučić).

Osnova od koje je krenuo pokret Novi primitivizam je muzika. Tako je Dražen Ričl bio gitarista u nekoliko sarajevskih muzičkih grupa, a jedan je od pokretača grupe Crvena jabuka, gdje je bio i frontmen. Jedno vrijeme bio je i gitarista grupe Elvis J. Kurtović. Značajan trag ostavio je i kao glumac u kultnom projektu Top lista nadrealista.

Godine 1985. snima prvi album sa grupom Crvena jabuka, međutim, njegovo djelovanje u toj grupi nije dugo trajalo, jer je već 1986. godine nastradao u saobraćajnoj nesreći kod Jablanice.

Neke od pjesama koje je Ričl komponovao su “Nek’ te on ljubi”, “Bježi kišo s prozora”, i druge.