ZDKProstorni plan Zenice: Planira se izgradnja poslovne zone na na zemljištu koje...

Prostorni plan Zenice: Planira se izgradnja poslovne zone na na zemljištu koje je vlasništvo supruge gradonačelnika Kasumovića?

Budućim Prostornim planom Zenice planirana je izgradnja poslovne zone na području naselja Perin Han. Tragom tih navoda, Žurnal saznaje da upravo na toj lokaciji najviše zemljišta posjeduje supruga gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Ukoliko iz pravca Sarajeva u Zenicu doputujete autoputem, nakon naplatnih kućica izlazite na magistralni put M-17. Nedavno su nasuprot tog izlaza počeli radovi na izgradnji mosta preko rijeke Bosne. Most će spojiti ulaznu petlju za autoput i glavnu zeničku gradsku magistralu, što je najavljeno godinama prije. Nisu to jedini radovi na ovom mjestu. Na parceli koja sa desne strane graniči sa budućem prilazu mostu, primjetne su završne pripreme za, po svemu sudeći, rasadnik malina. Vlasnica te parcele je Mersija Kasumović.

IMG_1263

Poslovna vidovitost supruge gradonačelnika

Mersija Kasumović je supruga gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića. Vlasnica je još osam parcela, ukupne površine oko 20 hiljada kvadratnih metara sa desne strane novoformiranog gradilišta. Sa lijeve strane, nekoliko parcela dalje, posjeduje još dvije, površine 5 hiljada kvadratnih metara. Nalaze se između rijeke Bosne i benzinske pumpe Tioil. Suvlasnik te pumpe je njen suprug Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Tako kazuju podaci iz posjedovnog lista kojeg je Žurnal potpuno legalno, plativši taksu, preuzeo iz nadležne gradske uprave. Većinu od 11 parcela Mersija Kasumović je kupila 2006. i 2009. godine, a posljednje dvije kupuje 2015. i 2016. godine. Zemljište jednom stranom graniči sa magistralnim putem M-17, s druge će biti uz spoj petlje za izlaz na autoput i gradske magistrale. Sve ukazuje da bi parcelama mogla znatno porasti vrijednost ukoliko bi Prostornim planom Grada Zenice, koji je trenutno u pripremi, tu bila lokacija poslovne zone. Da to nije puka pretpostavka, za Žurnal je potvrdio gradonačelnik Fuad Kasumović

“Zenica nema mnogo prostora i tu bi bila prodajno – poslovna a na još jednoj lokaciji sa sjeverne strane samo poslovna zona. Nema tu ništa novo, to je dvadeset godina stara ideja,” objašnjava Kasumovič.

  • Znakovita šutnja gradonačelnika

Gradsko vijeće Zenice je 2. marta usvojilo Nacrt Prostornog plana Grada Zenica 2016. – 2036. godina. Predsjedavajuća vijeća Sanja Renić je prije ove tačke dnevnog reda prekinula sjednicu, te napustila salu, no SDA-SBB koalicija je uz pomoć njenog zamjenika Jasmina Hodžića, nastavila sjednicu. Renićeva je prethodno ukazala na niz nezakonitosti koje su pratile uvrštavanje ove tačke na dnevni red.

“Prostorni plan se tiče imovine svih građana i nedopustivo je da se odluke o tome donose u interesu uskih interesnih krugova čija je praksa da lobiraju za propise koji će obezvrijediti zemljište građana, kupiti ga po niskoj cijeni a onda lobirati da postane građevinsko što je čista prevara,” izjavila je Renićeva dan nakon sjednice.

Iako se proteklih nekoliko mjeseci gradonačelničkog mandata žustro suprostavljao nezakonitim postupcima u režiji „osovine zla“ kako je nazvao SDA, Fuad Kasumović je tokom spornog izglasavanja Nacrta prostornog plana, djelovao potpuno nezainteresovan. Podsjetimo da je za kratko vrijeme reorganizacijom gradske uprave „pomeo“ neke stare kadrove, ali je na poziciji savjetnika upravo za prostorno uređenje, zadržao Muhameda Husremovića, sivu eminenciju u ovoj oblasti prethodnih godina.

  • Voćke poskupljuju zemljište

Nekoliko poteza, poput suprostavljanja kladioničarskom lobiju te konačnom početku uklanjanja pasa lutalica, jesu važni, ali pravi test Kasumoviću da dokaže da ne radi zarad ličnog interesa, bit će uloga u pripremi Prostornog plana Zenice. U vrijeme prije eksproprijacije zemljišta za autoput na području Zenice, neki „ugledni“ kadrovi SDA su na prethodno jeftino otkupljene parcele, ukopavali stare voćke, kako bi što više naplatili „odštetu“. Fuad Kasumović je kao kadar ove stranke, na mjestu gdje će biti petlja za autoput sagradio benzinsku pumpu.

SDA je, ne samo u Zenici, odavno postala interesna skupina skrivena iza političkog djelovanja, a upravo najavom da će promijeniti njihov sistem vlasti bili su razlog da Kasumović stekne povjerenje i simpatije građana Zenice.

Ukoliko na području gdje njegova supruga posjeduje zemljište zaista bude poslovna zona, Grad Zenica ne bi mogao, zbog sukoba interesa, otkupiti to zemljište.

“Naravno da neće Grad otkupiti, nisam lud, ali otkupiće neko,” kaže Kasumović.

To je istina, zemljište se može (pre)prodati trećim licima.

Na kraju, možda je supruga gradonačelnika samo imala sreće pri investiranju i kupovini zemljišta na pravom mjestu. Možda je zaista samo slučajno na njenoj zemlji planirana nova poslovna zona. A možda je i svih ovih slučajnosti previše.

Može SDA iz svojih redova izbaciti Fuada Kasumovića, ali je nemoguće iz Fuada Kasumovića izbaciti SDA.

Visoko.co.ba/zurnal.info


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE