ZanimljivostiPrva država u svemiru - kako će izgledati život u njoj?

Prva država u svemiru – kako će izgledati život u njoj?

Cilj ove nacije je stvaranje “mirnog društva“, otvoreni pristup svemirskim tehologijama i zaštita Zemlje od prijetnji iz svemira, poput asteroida.

Kako je svaka punoljetna osoba nezavisno od pola, nacionalnosti, rase, vjere i finansijskog stanja mogla da se prijavi da bude pripadnik Asgardija, ruski naučnik, predvodnik nove nacije, Igor Ašurbejli bio je zatrpan zahtjevima, zbog čega je uveo strogi proces potvrđivanja u kojem traži dodatne detalje poput datuma rođenja i adrese stanovanja.

Od 211.000 prijavljenih, 83 odsto čine muškarci, a kada je država u pitanju, najviše osoba prijavilo se iz Kine, njih 28.000. među njima je i umjetnica iz Hong Konga Rajven Sin.

“Zaista želim da vidim jesu li ljudska bića sposobna da ugrabe priliku za izražavanje svog mišljenja. Društvo u kojem sada živimo, a sve se svodi na kapitalizam ili komunizam, ispunjeno je sukobima”, rekla je Sin.

Džon Spiro, digitalni marketinški stručnjak koji organizuje mjesečne sastanke za Asgardijance u Hong Kongu, rekao je da ga ovo zanima zato što to vidi kao priliku za slanje ličnih podataka u svemir.

Asgardia će svoje fizičko prisustvo u svemiru uspostaviti preko serije satelita, od kojih će prvi – Asgardia 1 – biti lansiran 12. septembra 2017., objavio je Ašurbejli ovog mjeseca.

“Želimo da damo priliku svakome ko ima um, ko ima nešto, za svoju projekciju”, kazao je Ašurbejli za CNN.

“Naš stvarni dom nije kuća ili grad gdje smo rođeni. Naš dom je planeta Zemlja i mi je želimo zaštititi. To nije fantazija. Naseljavanje Marsa, galaksije i slično, to je zapravo lažnjak. Moja je namjera da stvorim nešto stvarnije.”

Pedesttrogodišnji astronautički inženjer kaže da sam financira projekat, u iznosi koji nije otkrio.

Njega je inspirisala rasprava o zakonima koji uređuju pitanja poput ubistva, vjenčanja i razvoda u svemiru.

“Pomislio sam: ‘Zašto ne organizovana zemlja?’ Ne samo za pravnike, nego za tehničare, inženjere, za svakog čovjeka, jer sad su ljudi ograničeni zakonima zemalja odakle potiču”, objasnio je Ašurbejli.

Zakoni su trenutno određeni Sporazumom o spoljašnjem svemiru koji je potpisalo 103 zemlje, uključujući i SAD i Rusiju. Ašurbejli navodi da će Asgardia zatražiti priznanje u UN-u kao nacije 2018. godine. Ako bi Veće sigurnosti to potvrdilo, “za” bi moralo da glasa i dvije trećine svih članica UN-a. Samo, nije to tako lako.

“Država ima sljedeće karakteristike: stalnu populaciju, definisanu teritoriju, vladu i sposobnost da ulazi u odnose s drugim državama. I moraju je priznati kao državu druge države”, rekla je za CNN Džoan Gabrinović, stručnjak za svemirsko pravo i predavač na pekinškom Institutu za tehnološku školu prava.

Ašurbejli je objasnio na koji način bi Asgardia pružala zaštitu.

“Ako imam problema na Zemlji, imaću svoju ambasadu Asgardie. To je kao da ste turista, možete ići u ambasadu, gdje pokušavaju da vam pomognu”.

Administrativni centar bio bi u Beču, vladina odjeljenja vodili bi Asgardijanci. On priznaje i probleme, u prvom redu bazu u svemiru. Ipak, ne sumnja da će uspjeti.

“Uskoro ćemo imati probleme kao i druge zemlje. Ali ćemo imati više toga od drugih zemlja, jer mi nismo na Zemlji”, dodao je.

b92.net/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE