PreporukaPrva Mis Evrope je bila Jugoslovenka: Muškarci su uzdisali za njom, a...

Prva Mis Evrope je bila Jugoslovenka: Muškarci su uzdisali za njom, a ona im je donosila samo nesreću

Za Mis Evrope ju je, navodno, između tri finalistkinje odabrao poznati redatelj Fridrih Murnau, obećavši joj i filmsku karijeru.

Štefica je pod imenom Štefi Vida nastupila u nekoliko filmskih uloga i nije se baš proslavila, ali joj je titula misice obezbijedila popularnost u cijeloj Evropi.

stefica
Mediji su je pratili na svakom koraku, izvještavalo se o njenoj novoj frizuri, haljini, iskustvima s putovanja i snimanja… Za muzu ju je uzeo poznati slikar tog vremena Robert Auer, koji je naslikao njen akt, a kao slika i prilika Art déco perioda našla se i u mnogim reklamama…

Mnogi muškarci su uzdisali za njom, a to je vodilo i mnogim legendama. Po jednoj, ugledni gospodin Josip Tiljak je zbog Štefice počinio samoubistvo nakon čega je u novinama objavljeno njegovo oproštajno pismo.

Najpoznatija je ipak legenda o Štefici i Miškecu. Miškec je bio zagrebački mladić koji je radio kao pomoćnik majstora i bio zaljubljen u Šteficu. Nakon što se Štefica udala, propio se, dao otkaz i postao prosjak. Kao prosjak uvijek je spavao na istom mjestu, pokraj Balkan prolaza, devedesetih je taj prolaz nazvan: Miškecov prolaz…

6yka.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE