Lokalne TemePrva radionica Aquasan mreže BiH: Voda za sve

Prva radionica Aquasan mreže BiH: Voda za sve

Prva radionica Aquasan mreže BiH u organizaciji MDP inicijative koju finansira EU, održana je u hotelu „Zenica“ u Zenici 30.11.2016. godine. Koordinator projekta Aquasan mreže u BiH Emilija Mažar i direktorica projekta MDP inicijative Snežana Mišić Mihajlović sa ekipom suradnika obezbijedili su prisustvo relevantnih predstavnika institucija vlasti svih nivoa iz cijele BiH,državnih, entitetskih i kantonalnih ministarstava, agencija za vode, uprava za inspekcijske poslove, jedinica lokalne samouprave i javnih komunalnih preduzeća kao i predstavnike lokalnih zajednica, odnosno lokalnih vodovodnih sistema (LVS) te predstavnike međunarodnih financijskih institucija u BiH.

Osnovni ciljevi ove radionice koji su predstavljeni učesnicima bili su :
– Informirati učesnike o nalazima cjelokupnog istraživanja provedenog u 10 pilot jedinica lokalne samouprave i LVS,
– Razmotriti i validirati predložene preporuke za poboljšanje sa širim krugom aktera;
– Prikupiti ideje i provesti diskusiju za nova rješenja na nivou zakonodavno-pravnog okvira za upravljanje lokalnim vodovodnim sistemima.
U konačnici Projekat „Voda za sve“ ima za cilj da se značajno poveća pravedan pristup sigurnoj i dostupnoj vodi za piće za sve građane BiH. Gdje je prema podacima iz entitetskih strategija voda i postojećih iskustava , oko 40 % ukupnog stanovništva BiH (uglavnom stanovništvo u ruralnim područjima) nema pristup kontrolisanim izvorištima vode, više od 60 % od ukupne populacije nije pokriveno uslugama odvodnje otpadnih voda, dok više od 90 % sistema vodosnabdijevanja u ruralnim područjima ne djeluje u skladu sa vežećim propisima.

Izvršena je i prezentacija karakterističnih slučajeva upravljanja LVS – lokalnim vodovodnim sistemom među kojim se našao i lokalni vodovodni sistem „ Krečane“ – Visoko koji je prezentovao Senad Goralija. Pored ovog LVS prezentovani su i LVS „Sinac-Rijeka“ Živinice , „Ristovac“ Čelinac kao i saznanja o upravljanju seoskim vodovodima na području Grada Banjaluka.

Zaključcima Prve radionice projekta „Voda za sve“ uočava se niz manjkavosti, ne dorečenosti i nejasnoča u pogledu osnovnih koraka u upravljanju vodnim sistemima a to su : Vlasništvo, Upravljanje , Finansiranje….

U narednom periodu na ova tri polja, mora se mnogo više uraditi kako bi se potpuno primijenile one statističke cifre iznesene u tekstu, a samim tim i omogučilo većem broju stanovnika BiH da imaju pristup kontrolisanoj vodi za piće, uz saznanje da je BiH bogata ovim resursom.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE