SvijetEvropaPS Vijeća Evrope odlučila staviti Tursku u proces nadzora

PS Vijeća Evrope odlučila staviti Tursku u proces nadzora

Na Generalnoj skupštini PSVE-a održanoj u Strasbourgu vođena je rasprava o izvještaju pod nazivom “Funkcioniranje demokratskih institucija u Turskoj”. Tokom glasanja za nacrt rezolucije, 45 zastupnika je bilo “protiv”, 113 ih je bilo “za”, dok je 12 bilo suzdržano.

U izvještaju o Turskoj koji su pripremili izvjestitelji PSVE-a za Tursku Estonka Marianne Mikko i Norvežanka Ingebjorg Godskesen iznesene su kritike posebno u vezi sa odlukama donesenim u okviru vanrednog stanja u Turskoj, proglašenog nakon pokušaj puča u izvedbi terorističke organizacije FETO. Iznijele su tvrdnje kako su ove odluke narušile funkcionalnost demokratskih institucija u zemlji.

Predsjednik Turske delegacije u PSVE-u i zastupnik AK Partije ispred grada Adana Talip Kucukcan ranije je podnio žalbu, te istakao kao u izvještaju i nacrtu odluke postoje mnoge greške.

Kako je istakao, prema Turskoj se iznosi jedan diskriminirajući stav, te u slučaju da on bude prihvaćen, PSVE izgubiti vrijednost u očima turske javnosti.

U posljednjim dodacima nacrtu rezolucije navedeno je kako se ponovno uvođenje smrtne kazne u Turskoj ne bi podudaralo sa članstvom ove zemlje u Vijeću Evrope. Od Vrhovne izborne komisije Republike Turske (YSK) zatraženo je da u potpunosti razmotre sve prigovoru u vezi sa nedavnim referendumom o ustavnim promjenama. Pojedini predstavnici turske i drugih delegacija podržali su prijedlog da se glasanje o odluci o nadzoru Turske odgodi za narednu generalnu skupstinu, no on je kasnije odbijen.

U prihvaćenom nacrtu rezolucije Turskoj su upućeni prijedlozi za koje je naglašeno da ih treba prihvatiti za nastavak saradnje između PSVE-a i Turske. Poručeno je i da se vanredno stanje ukine u najkraćem mogućem roku.

Zastupnik Kucukcan iz turske delegacije tokom zasjedanja je izjavio kako je “Turska dio Evrope, te da će to ostati”.

Podsjetio je kako je u Turskoj od izbora 7. juna na ovamo 750 građana ubijeno braneći demokratiju, te da je više od 900 pripadnika snaga sigurnosti poginulo štiteći sigurnost Turske i Evrope.

“Da je ISIS napao vaše gradove, vaša sela, da je ubijao vaše žene i djecu, i vi biste poduzeli određene mjere. Da su oni napali vaš parlament, kao što je bilo slučaj u Turskoj, i vi biste poduzeli jake sigunosne mjere. To je ono što mi radimo i što ćemo nastaviti raditi u Turskoj”, kazao je Kucukcan.

Turska je 1949. godine postala članica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koje je 90-ih godina je uvelo “monitoring” koji ima za cilj uspostavljanje i praćenje implementacije temeljnih vrijednosti Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava, poput demokratije, ljudskih prava, vladavine prava.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE