ZanimljivostiPsi otkrivaju tumor fascinantnom preciznošću

Psi otkrivaju tumor fascinantnom preciznošću

Psi, pčele i vinske mušice neke su od životinja koje doslovno mogu nanjušiti rak. Znanstvenici se nadaju da bi razumijevanjem načina na koji životinje dolaze do pozitivne identifikacije, mogli razviti „elektronički nos” koji bi omogućio brz, neinvazivan pregled u svrhu otkrivanja tumora.

Nova studija predstavljena od strane vodećeg autora Gian Luigi Taverne iz milanske bolnice Humanitas Research, pruža nam dokaze o dva psa koji nevjerojatnom preciznošću mogu nanjušiti rak. Otkrića su predstavljena 18. svibnja na redovnom skupu Američkog urološkog udruženja u Orlandu.

Za liječenje tumora rano otkrivanje je presudno. Anomalije je najbolje otkriti prije nego što se kod pacijenta pojave simptomi, što nije uvijek moguće. Neke bolesti, poput tumora jajnika i gušterače, nisu simptomatične unutar petogodišnjeg razdoblja pa je stopa preživljavanja opasno niska, a krvne i pretrage urina u ovakvim slučajevima nisu najbolji izbor za rutinske pretrage.

Neke životinje imaju napredna mirisna osjetila koja im omogućuju da iz daha ili uzorka urina identificiraju hlapljive organske spojeve povezane s pojedinim vrstama tumora. Životinje poput psa mogu biti osposobljene odgovoriti na određen način koji bi ukazao na prisustvo bolesti, dok neke vinske mušice mogu biti podvrgnute genetskom inženjeringu, nakon kojeg bi svijetlile kad pronađu određene hlapljive organske spojeve.

Talijanski istraživači radili su s dva njemačka ovčara, prethodno obučena za traženje bombi. Nakon pet mjeseci treninga psi su bili testirani s 430 uzoraka urina i zadatkom identificiranja tumora prostate. Od 430 uzoraka, 200 je došlo od pacijenata s prethodno utvrđenim tumorom prostate, dok je 230 uzoraka predstavljalo kontrolnu skupinu. Jedan od pasa mogao je identificirati pacijente s tumorom prostate sa 100% točnošću i one iz kontrolne skupine s 98%. Drugi pas je također dobro obavio posao identificirajući bolest s tačnošću od 98,6%, a kod kontrolne skupine isključivao je uzorke s 96,4% točnosti. Sad su potrebna daljnja istraživanja kako bi ovi nalazi bili potvrđeni, kao i uključivanje različitih vrsta treniranih pasa i različitih uzoraka.

Vaš obiteljski liječnik vjerojatno nije spreman uključiti pse u svoje osoblje kako bi vas njušili za vrijeme uobičajenog pregleda, stoga znanstvenici moraju naučiti još mnogo o tome kako ispitati ove hlapljive organske spojeve. Psi imaju 40 puta više mirisnih stanica od ljudi i preostaje nam samo da što više učimo o percepciji takvih mirisnih tragova. Trenutno, laboratoriji diljem svijeta koriste životinje kao pomoć pri otkrivanju tumora mjehura, jajnika, pluća, dojke i tumora prostate. Krajnji cilj ove oblasti istraživanja je razviti uređaj koji spaja masenu spektrometriju (tehnika kojom se analiziraju molekule na temelju njihove mase) i plinsku kromatografiju (tehnika kojom se odjeljuju, identificiraju i kvantitativno određuju kemijski sastojci u složenim smjesama) kako bi se laboratorijski sastojci mogli brzo i uspješno analizirati.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE