Naslovnica Svijet Evropa Puigdemont: M...

Puigdemont: Ministri i ja smo žrtve brutalne sudske ofanzive

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont smatra da su on i njegovi saradnici žrtve "brutalne sudske ofanzive" koju sprovodi španska vlada zbog njihovih pokušaja da odvoje Kataloniju od Španije.

27
PODIJELI

Puigdemont je zajedno sa svoja četiri ministra doputovao u Brisel prije nedjelju dana, nakon što je centralna vlada Španije smijenila katalonsku izvršnu vlast 28. oktobra i uvela direktnu kontrolu nad svojim poluautonomnim regionom čije proglašenje nezavisnosti nije priznala, a Ustavni sud Španije je saopštio da bi odvajanje Katalonije od Španije bilo nezakonito.

MARKETING

Devet ostalih članova njegovog kabineta je privedeno i osam njih je u zatvoru bez prava na kauciju dok traje sudska istraga.

U kolumni za današnji “Guardian” Puuigdemont poručuje da su hapšenja “ogromna sramota” i poziva na borbu za prava separatista.

On navodi da želi da privuče pažnju drugih država Evropske unije na te pritiske i zahtjeva “političko, a ne sudsko rješenje problema”.

Kako je AFP ranije izvjestio, Puigdemont i četvoro njegovih bivših ministara treba da se 17. novembra pojave pred belgijskim sudom, što će biti njihovo prvo saslušanje otkako su ih belgijske vlasti sinoć pustile na uslovnu slobodu.

Oni će se pred sudom u Briselu pojaviti 17. novembra u 14:00 po lokalnom vremenu, javila je francuska agencija pozivajući se na neimenovani izvor.

Ranije danas, Puigdemont je osudio Španiju kao nedemokratsku zemlju koja je nepravedno stavila iza rešetaka njegove kolege.

To je bilo njegovo prvo reagovanje otkako je pušten na uslovnu slobodu, nakon što se juče ujutro sa četvoro svojih bivših ministara predao belgijskoj policiji, kako bi se suočio sa Evropskim nalogom za hapšenje koji su španske vlasti izdale protiv njih na osnovu optužbi za pobunu i podsticanje na pobunu, navela je francuska agencija.

“Pušteni na slobodu bez kaucije. Naše misli su sa kolegama koje je nepravedno stavila iza rešetaka zemlja koja je daleko od demokratskih normi”, napisao je Puigdemont na Twitteru, nekoliko sati nakon što je pušten na slobodu.

Protiv Puigdemont i njegovih saradnika, Madrid je u petak izdao Evropski nalog za hapšenje nakon što su ignorisali pozive da se pojave pred španskim sudijom po optužbama vezanim za pokušaj proglašenja Katalonije nezavisnom državom.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.