SvijetEvropaPutin i Erdogan najavili jačanje vojne saradnje u Siriji

Putin i Erdogan najavili jačanje vojne saradnje u Siriji

Rusija i Turska potpuno su normalizirale odnose narušene diplomatskom krizom, rekli su u petak predsjednici dviju zemalja nakon sastanka u Moskvi i najavili jačanje suradnje, među ostalim i vojne u Siriji, prenose agencije.

Ovim sastankom u Moskvi “završili smo proces normalizacije. Više ne želimo upotrijebiti tu riječ”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kremlju.

“Spremni smo poboljšati važne i posebne odnose naših dviju zemalja, rekao je Erdogan koji očekuje da Rusija “potpuno ukine” sankcije nametnute Turskoj.

Odnosi su se zadnjih mjeseci poboljšali nakon diplomatske krize krajem 2015. kada je tursko zrakoplovstvo srušilo ruski borbeni avion na tursko-sirijskoj granici.

Rusija je taj izgred nazvala “zabijanjem noža u leđa” i kaznila Tursku gospodarskim sankcijama. Putin i Erdogan u ljeto 2016. počeli su izglađivati nesuglasice i Putin je naredio ukidanje većine sankcija, napose u turizmu.

“Možemo konstatirati da su naši odnosi opet postali pravi partnerski i sarađujemo u raznim područjima” i “smatramo Tursku našim najvažnijim partnerom”, rekao je Putin.

Nakon višesatna sastanka, dvojica šefova država potpisala su plan saradnje do 2020. u svrhu poticanja trgovinske razmjene, a Erdogan očekuje da bi ona mogla u budućnosti dosegnuti 100 milijardi dolara.

Putin i Erdogan dogovorili su se da će nastaviti “aktivno surađivati u borbi protiv terorističkih skupina, protiv takozvane Islamske države (IS) u Siriji, napose u razmjeni obavještajnih podataka, rekao je Putin.

Ta vojna suradnja trebala bi pomoći Turskoj da stvori “pograničnu “sigurnu zonu” bez IS-a i kurdske milicije YPG, piše agencija Reuters.

U sirijskome ratu dvije zemlje na suprotstavljenim su stranama, jer je Rusija uz šijitski Iran odani saveznik režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a sunitska Turska podržava sirijske protivnike Asada. Unatoč tomu dvije su zemlje jamci prekida vatre proglašenog krajem prosinca u Siriji te pokroviteljice mirovnih pregovora u Kazahstanu kako bi se pronašlo rješenje za sirijsku krizu.

S druge strane Turska kao i Sjedinjene Države podupire Asadove protivnike, ali zamjera SAD-u podršku kurdskoj miliciji YPG.

U utorak su zapovjednici ruskog, američkog te turskog vojnog generalštaba razmatrali načine poboljšanja koordinacije u Siriji kako bi se izbjegli sukobi između pobunjeničkih skupina koje imaju podršku tih tri zemalja.

Washington i Moskva strahuju da bi vojna situacija u Siriji mogla voditi u teške sukobe između turskih snaga i YPG-a, piše Reuters. Erdogan je u tom smislu izjavio da je “neprihvatljivo jednu terorističku organizaciju poraziti drugom terorističkom organizacijom”.

“Kao država koja se bori protiv terora 35 godina, suočavamo se svo vrijeme s terorističkim organizacijama kao što su IS, YPG, Front al Nusra i druge”, rekao je Erdogan ciljajući na kurdske separatiste u vlastitoj domovini.

Turska vojska objavila je u petak da je 71 borac kurdske milicije u Siriji ubijen što pokazuje da rastu sukobi između turske vojske i YPG-a duž tursko-sirijske granice, prenosi Hina.

visoko.ba / FENA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE