SvijetEvropaPutin-Macron: Prioritet, borba protiv terorizma

Putin-Macron: Prioritet, borba protiv terorizma

“Mi danas obilježavamo 300 godina od posjete ruskog cara Petra Velikog Francuskoj 1717.  Na današnji dan mi iskazujemo uzajamno poštovanje”, rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom.

Macron je rekao da je sa ruskim predsjednikom razgovarao o svim pitanjima koja mogu da pomognu boljem međusobnom razumijevanju.

“Naš apsolutni prioritet je borba protiv terorizma. Radićemo na tom pitanju zajedno sa Rusijom”, rekao je Macron.

Govoreći o situaciji u Siriji, on je rekao da će Moskva i Pariz razmjenjivati informacije sa terena kako bi se poboljšala situacija u toj zemlji, prenio je “Sputnjik”.

Macron je sa Putinom razgovarao i o primjeni sporazuma iz Minska za Ukrajinu, ističući neophodnost novih pregovora u Normandijskom formatu što je prije moguće.

Francuske kompanije ostaju u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je danas sa francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom razgovarao uglavnom o bilateralnim odnosima.

“Razmotrili smo različita pitanja, pokušali smo da definišemo zajedničke interese”, rekao je Putin novinarima, zahvalivši Macronu za poziv da posjeti Pariz. On je naglasio da će uprkos svim problemima i restrikcijama francuske kompanije ostati u Rusiji, prenio je “Sputnjik”.

Putin je rekao da francuski biznismeni nastavljaju da investiraju u Rusiji i da je francuska strana zainteresovana za ekonomsku saradnju. Dva predsjednika razmotrila su i potrebu razmjene u oblasti kulture.

“Vjerujem da je više ljudi ovdje sada spremno da sarađuje sa nama”, rekao je Putin. Putin je istakao da je danas najvažniji zadatak borba protiv terorizma.

“Francuski predsjednik predložio je uspostavljanje linije komunikacije između Rusije i Francuske u okviru borbe protiv terorizma”, rekao je Putin.

Dva predsjednika razgovarala su i o situaciji na Korejskom poluostrvu i nalaženju rješenja za nuklearni problem u regionu, navodi “Sputnjik”. Putin je ovom prilikom pozvao Macrona da posjeti Rusiju.

Macron optužio ruske medije za izbornu propagandu

Francuski predsednik Emanuel Macron optužio je danas ruske medije Russia Today i Sputnik da su bili “sredstva uticaja i propagande” protiv njega tokom ovogodišnje kampanje za predsjednika Francuske.

On je to rekao odgovarajući na novinarska pitanja na zajedničkoj konferenciji sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Versaju, prenosi AFP. Kako se navodi, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj 7. maja, Macronovi saradnici optužili su Kremlj za namještanje “prljave kampanje” protiv njega preko državnih medija. Sa druge strane, ruski predsjednik je odbacio optužbe o ruskom miješanju u izbore u drugim državama rekavši da francuski predsjednik Emanuel Macron nije ni postavio to pitanje.

Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Francuske rekao da susretom sa Macronovim rivalom na predsjedničkim izborima Marin le Pen u Moskvi u martu Kremlj nije pokušao da utiče na izbore u Francuskoj.

“Ako je ona tražila sastanak, zašto bi Rusija to odbila”, upitao je Putin. On je rekao da ne vidi ništa loše u tome što Moskva prihvata strane političare koji žele dobre odnose sa Rusijom.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE